Initiatorii acestui proiect considera ca "presa din Romania se afla intr-o situatie economica foarte dificila" si in consecinta "piata mass-media se restrange atat in privinta operatorilor, cat si a fortei de munca".
Astfel, initiatorii proiectului de lege sunt de parere ca se impune promovarea unui tratament fiscal special pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor, precum si pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuala obtinute din jurnalism. De aceleasi masuri favorabile de scutire de la plata impozitului pe venit, conform proiectului, ar urma sa beneficieze si personalul tehnic.
Mircea Toma, reprezentant al ActiveWatch, a atras atentia, intr-un interviu pentru RFI, ca legea aprobata in an electoral aduce in discutie conflictul de interese si ca adevaratii beneficiari ar urma sa fie marile trusturi si patronii de presa:
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
40 Modele de Regulament Intern
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
“Vor castiga in primul rand companiile mari de media. Pentru ca sunt scutite de impozite si veniturile tehnicienilor. (…) Legea aduce in discutie si conflictul de interese. Pentru ca tu intri intr-o categorie profesionala speciala. Ai putea sa fii pus in situatia de a critica specialii din Romania, nu? Pai mai ai tu tupeul sa iesi public si sa vorbesti despre pensii speciale, cand replica in momentul doi poate fi si tu esti special? Va creste proportional cantitatea de mizerie din mass-media si vor beneficia in primul rand patronii de presa mari care produc ceea ce stim", a declarat acesta pentru sursa citata.
Dincolo de aceste aspecte, masura nu este una care sa se justifice in mod real, fiindca se face si o distinctie lipsita de obiectivitate intre categoriile profesionale.