Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Jurnalistii ar putea fi scutiti de impozitul pe venit

12 /Feb2020
Tags: jurnalisti impozit pe venitscutire impozit pe venitpensii speciale

Saptamana aceasta a fost adoptata de catre deputati masura potrivit careia jurnalistii ar urma sa fie scutiti de plata impozitului pe venit. Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat deja acest proiect de lege care merge la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Initiatorii acestui proiect considera ca  "presa din Romania se afla intr-o situatie economica foarte dificila" si in consecinta "piata mass-media se restrange atat in privinta operatorilor, cat si a fortei de munca". 

Astfel, initiatorii proiectului de lege sunt de parere ca se impune promovarea unui tratament fiscal special pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor, precum si pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuala obtinute din jurnalism. De aceleasi masuri favorabile de scutire de la plata impozitului pe venit, conform proiectului, ar urma sa beneficieze si personalul tehnic.

Mircea Toma, reprezentant al ActiveWatch, a atras atentia, intr-un interviu pentru RFI, ca legea aprobata in an electoral aduce  in discutie conflictul de interese si ca adevaratii beneficiari ar urma sa fie marile trusturi si patronii de presa:

“Vor castiga in primul rand companiile mari de media. Pentru ca sunt scutite de impozite si veniturile tehnicienilor.  (…) Legea aduce in discutie si conflictul de interese. Pentru ca tu intri intr-o categorie profesionala speciala. Ai putea sa fii pus in situatia de a critica specialii din Romania, nu? Pai mai ai tu tupeul sa iesi public si sa vorbesti despre pensii speciale, cand replica in momentul doi poate fi si tu esti special? Va creste proportional cantitatea de mizerie din mass-media si vor beneficia in primul rand patronii de presa mari care produc ceea ce stim", a declarat acesta pentru sursa citata. 

Dincolo de aceste aspecte, masura nu este una care sa se justifice in mod real, fiindca se face si o distinctie lipsita de obiectivitate intre categoriile profesionale. 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Jurnalistii ar putea fi scutiti de impozitul pe venit":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".