Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Salarii cu aproape 50% mai mici in Moldova, fata de Bucuresti

27 /Feb2017
Tags: salarii mai mari in bucurestidecalaje salariale romaniasalariu mediu 2017

Ca mereu au existat decalaje salariale serioase, in ceea ce priveste nivelul salarial din provincie si cel din Capitala, nu mai este demult un secret pentru nimeni.

Dar ce se petrece cand decalajele sunt uriase, in ceea ce priveste remuneratia angajatilor? De exemplu, atunci cand exista o diferenta de 41% intre salariile moldovenilor, in comparatie cu ale bucurestenilor?

In 1993, salariul mediu in regiunea Bucuresti- Ilfov era de 82 de dolari net pe luna, cu 12% peste nivelul salarial mediu din cea mai saraca regiune –Nord-Est- unde angajatii castigau, in medie, cate 73 de dolari net pe luna, informeaza Ziarul Financiar.

De asemenea, in anul 2015, un salariat din Bucuresti castiga, in medie, 650 de dolari pe luna, adica cu aproape 41% mai mult decat cei din nord-estul tarii, care erau remunerati cu doar 385 dolari pe luna.

De ce se produc aceste decalaje considerabile, la nivel salarial?

Parerea specialistilor este cea pe care multi o intuiesc. Faptul ca majoritatea multinationalelor aleg Capitala pentru reprezentantele lor, a dus la cresteri salariale semnificative, asa ca remuratiile castigate de bucuresteni sunt mai consistente, in comparatie cu restul marilor orase din tara. 

Se pare ca aceasta crestere a inegalitatii dintre regiuni a fost determinata si de gradul de urbanizare al regiunilor, de indicatorul densitatea IMM-urilor la 1.000 de locuitori si de gradul de instruire al populatiei.

Un calcul in ceea ce priveste cresterea salariului mediu arata ca acesta a crescut, in dolari, de 5,8 ori in intervalul 1993 – 2015. 

Ce pondere are salariul fix in pachetul total oferit de angajator

Angajatii romani beneficiaza de un salariu fix, la care se adauga diverse bonusuri si beneficii, in functie de tipul contractului individual de munca.

Daca ar fi sa ne raportam la ponderea pe care o are salariul in Romania, am observa ca partea fixa a acestuia ajunge pana la 80%, la care se adauga sporurile mentionate mai sus. Aceasta pondere este mai mare decat a altor tari dezvoltate economic, unde partea fixa a salariului se ridica unde la 60-70% din pachetul de baza.

...citeste mai multe aici >>> 

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Salarii cu aproape 50% mai mici in Moldova, fata de Bucuresti":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".