Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Salariul MEDIU net a crescut, in ultima luna a anului trecut. La ce valoare a ajuns?

11 /Feb2022
Salariul MEDIU net a crescut, in ultima luna a anului trecut. La ce valoare a ajuns?
Tags: salariul mediu net in cresteresalariu mediu net 2022crestere salariu mediu net

Vesti bune pentru angajatii romani, in contextul in care salariile au inceput sa creasca anual. Chiar daca majorarile nu sunt foarte mari, cu siguranta sunt binevenite.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost 6.327 lei in luna decembrie 2021, adica cu 383 lei (+6,4%) mai mare decat in luna noiembrie 2021. Astfel, salariul mediu net a ajuns la 3.879 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 234 lei (+6,4%), informeaza Institutul National de Statistica (INS).

Daca am face o comparatie cu luna decembrie a anului precedent, am observa ca salariul mediu nominal net a crescut cu 7,2%.

In luna decembrie 2021, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut fata de luna precedenta, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sarbatorile de iarna, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte), cat si reducerilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

• cu 48,3% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, respectiv cu 42,9% ȋn extractia petrolului brut si a gazelor naturale;
• intre 27,0% si 32,5% in extractia carbunelui superior si inferior, industria metalurgica, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat;


• intre 16,0% si 23,0% ȋn tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, telecomunicatii, alte activitati extractive, colectarea si epurarea apelor uzate, transporturi pe apa...citeste continuarea pe legislatiamuncii.ro >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Salariul MEDIU net a crescut, in ultima luna a anului trecut. La ce valoare a ajuns?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".