Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Stagiul de cotizare versus vechimea in munca. De ce sunt diferite si ce stabileste Codul Muncii?

19 /Iul2022
Stagiul de cotizare versus vechimea in munca. De ce sunt diferite si ce stabileste Codul Muncii?
Tags: stagiu cotizare codul munciiplata stagiu cotizarevechimea in munca codul muncii

"Pentru o persoana care are lipsa 12 luni in cartea de munca in anii 1990-1991, si doreste sa isi achite stagiul de cotizare aferent acestor luni, perioada aceasta se ia in calcul la stabilirea vechimii si a stagiului de cotizare pentru pensie anticipata sau doar pentru pensie limita de varsta?"

Raspunsul specialistilor: 

Potrivit art. I din OUG 163/2020, prin derogare de la prevederile din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la asigurarea in sistemul public de pensii in baza unui contract de asigurare, si ale Legii 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la contribuabilii sistemului public de pensii, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii incheierii contractului de asigurare, in care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia, in tara, in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state cu care Romania aplica instrumente juridice internationale in domeniul securitatii sociale.

Perioadele de timp pentru care se poate incheia contractul de asigurare sociala si efectua plata contributiei de asigurari sociale sunt cele cuprinse intre data implinirii varstei de 18 ani si data implinirii varstei standard de pensionare, varsta standard de pensionare fiind cea prevazuta in anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare (alin.(2) si (3) ale aceluiasi articol).

Totodata, la alin.(1) al art.II din ordonanta precitata se stabileste ca pana la data de 1 septembrie 2023, persoanele prevazute la art. I pot incheia un contract de asigurare sociala in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 1.


In acest context, din coroborarea art. I si dispozotiile art. II alin. (1) sus-citate, apreciem ca persoana in cauza poate incheia contract de asigurare pentru efectuarea platii contributiilor de asigurari sociale pentru perioade anterioare nevalorificate doar pentru deschiderea drepturilor de pensie pentru limita de varsta. Intelegem ca intentia legiuitorului este exprimata in acest sens, intrucat in cuprinsul dispozitiilor legale invocate se face vorbire expresa atat despre varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr.5 la Legea nr.263/2010, cat si la acest tip de pensie.

In plus, la art. IV alin.(1) din OUG nr.163/2020 se reglementeaza ca perioadele pentru care persoanele prevazute la art. I achita contributia de asigurari sociale se considera stagiu de cotizare in sistemul public.

Din punct de vedere al stagiului de cotizare, incidente sunt dispozitiile art. 3 alin. (1) lit. p) din Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, care stabilesc ca, stagiul de cotizare este perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

In ceea ce priveste vechimea in munca relevanta prezinta dispozitiile art. 16 alin. (5) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, conform carora munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.

In conditiile in care stagiul de cotizare este diferit de vechimea in munca, iar acestea sunt reglementate expres de legi speciale diferite si avand in vedere ca in cuprinsul art.IV alin.(1) anterior citat se precizeaza in mod clar ca perioadele pentru care se achita contributia de asigurari sociale reprezinta stagiu ce cotizare in sistemul public, apreciem ca urmare a achitarii acestor contributii respectiva perioada va putea fi considerata stagiu de cotizare, insa nu va reprezenta vechime in munca, in sensul Codului muncii.

Un raspuns oferit la data de 2.05.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Stagiul de cotizare versus vechimea in munca. De ce sunt diferite si ce stabileste Codul Muncii?":
Rating:

Nota: 4.6 din 5 din 15 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".