Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Venitul minim - de ce este necesar pentru combaterea saraciei si promovarea ocuparii fortei de munca?

29 /Sep2022
Venitul minim - de ce este necesar pentru combaterea saraciei si promovarea ocuparii fortei de munca?
Tags: venit minim europanorme venit minim de incluziune

In data de 28.09.2022, Comisia Europeana invita statele membre sa isi modernizeze sistemele de venit minim, ca parte a angajamentului constant de a reduce saracia si excluziunea sociala in Europa.

Propunerea de recomandare a Consiliului privind un venit minim adecvat care sa asigure incluziunea activa prezinta modalitatile prin care statele membre isi pot moderniza sistemele de venit minim pentru a le face mai eficace, cu scopul de a-i ajuta pe oameni sa iasa din saracie, promovand in acelasi timp integrarea pe piata muncii a persoanelor care pot lucra.

Venitul minim reprezinta plati in numerar care vin in ajutorul gospodariilor unde acest sprijin este necesar pentru a reduce decalajul in materie de venit pana la un anumit nivel, pentru a plati facturile si pentru a avea o viata demna.

Venitul minim si plasele de siguranta sociala trebuie sa includa suficiente stimulente si masuri de sprijin adresate beneficiarilor care pot lucra pentru ca acestia sa se reintegreze pe piata fortei de munca. Scopul lor ar trebui asadar sa fie si acela de a contribui la valorificarea deplina a potentialului tranzitiei verzi si al tranzitiei digitale, prin sustinerea tranzitiilor de pe piata fortei de munca si a participarii active a persoanelor defavorizate.

Avantajele sociale si economice ale plaselor de siguranta sociala adecvate si specifice au devenit si mai importante in timpul aplicarii masurilor de izolare in contextul pandemiei de COVID-19. Venitul minim adecvat este foarte relevant in contextul actual al cresterii preturilor la energie si al inflatiei ca urmare a invadarii Ucrainei de catre Rusia, deoarece masurile privind veniturile pot fi directionate in mod specific catre grupurile vulnerabile.

Propunerea va contribui la atingerea obiectivelor sociale ale UE pentru 2030 legate de reducerea numarului de persoane expuse riscului de saracie sau excluziune cu cel putin 15 milioane, astfel cum se prevede in Planul de actiune privind Pilonul european al drepturilor sociale.

Romania a stabilit normele venitului minim de incluziune - cand vor intra in vigoare?Hotararea Guvernului nr. 1.154/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 937 din 26.09.2022. 

Prin Hotararea Guvernului enuntata mai sus se stabilesc normele de aplicare ale Legii nr. 196/2016. 

Va precizam ca venitul minim de incluziune se acorda lunar si va fi compus dintr-unul sau din cele doua ajutoare financiare - ajutorul de incluziune si ajutorul pentru familia cu copii.
 
Conform legii, modul de stabilire al venitului de incluziune este descris mai jos...citeste continuarea pe legislatiamuncii.ro >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Venitul minim - de ce este necesar pentru combaterea saraciei si promovarea ocuparii fortei de munca?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".