Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Zile libere pentru supravegherea copiilor. Venituri supuse impozitului pe venit si venituri scutite

09 /Nov2020
Zile libere pentru supravegherea copiilor. Venituri supuse impozitului pe venit si venituri scutite
Tags: zile libere supraveghere copiivenituri scutite impozitimpozitul pe venit codul fiscalindemnizatie zile libere

In ce priveste indemnizatia pentru zile libere parinti cf. OUG 147 care, potrivit articolului 1 alin. (6) litera e), in ce masura nu pot sa beneficieze de indemnizatie persoanele scutite de plata impozit cf art. 60 din Codul fiscal? Art. 1 alin. 6 litera e) face referire la cei care realizeaza venituri neimpozabile, cf. art. 62 din Codul fiscal (ex. concedii medicale: risc maternal, maternitate etc.) si nu si la salariatii scutiti de impozit cf. art. 60 din Codul fiscal. Cum este corect?

Raspunsul specialistului:

Conform art. 1 alin. (6) din OUG 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, prevederile prezentei ordonante de urgenta nu se aplica in cazul in care unul dintre parintii, definiti la alin. (3), se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:

e) nu realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Aceasta prevedere legala se refera la interdictia de a beneficia de zile libere in cazul in care  parintii  nu realizeaza venituri supuse impozitului.


Conform art. 61 din Codul fiscal, categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor prezentului titlu, sunt urmatoarele:

a) venituri din activitati independente, definite conform art. 67;
a1) venituri din drepturi de proprietate intelectuala, definite potrivit art. 70;
b) venituri din salarii si asimilate salariilor, definite conform art. 76;
c) venituri din cedarea folosintei bunurilor, definite conform art. 83;
d) venituri din investitii, definite conform art. 91;
e) venituri din pensii, definite conform art. 99;
f) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, definite conform art. 103;
g) venituri din premii si din jocuri de noroc, definite conform art. 108;
h) venituri din transferul proprietatilor imobiliare, definite conform art. 111;
i) venituri din alte surse, definite conform art. 114 si 117.

Astfel, daca unul dintre parinti nu realizeaza venituri supuse impozitului pe venit din cele prevazute la lit. a)-e) nu se poate beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor.

Veniturile din salarii sunt venituri supuse impozitului pe venit inclusiv veniturile prevazute la art. 60 din Codul fiscal, dar acestea din urma sunt scutite de la plata impozitului pe venit.

Spre exemplificare a se vedea art. 1 alin. (2) din OUG 111/2010 care prevede ca o persoana trebuie sa realizeze venituri supuse impozitului pe venit cel putin 12 luni in ultimele 24 pentru a beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, iar la art. 3 alin. (2) prevede ca veniturile luate in calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei lunare sunt:

b) veniturile rezultate dupa scaderea contributiilor sociale obligatorii datorate, dupa caz, conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit, in cazul veniturilor scutite de impozitul pe venit conform art. 60 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.


Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Zile libere pentru supravegherea copiilor. Venituri supuse impozitului pe venit si venituri scutite":
Rating:

Nota: 3.63 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".