Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Indemnizatie zile libere prin OUG 147/2020. Intra la calculul indemnizatiei de concediu crestere copil?

08 /Mar2021
Indemnizatie zile libere prin OUG 147/2020.  Intra la calculul indemnizatiei de concediu crestere copil?
Tags: indemnizatie supraveghere copilbaza calcul indemnizatie ccczile libere oug 147/2020

"Daca o salariata pe timpul sarcinii a beneficiat de zile libere, conform OUG 147/2020 si a trebuie sa intre in concediu crestere copil, in adeverinta eliberata de angajator cu veniturile nete pe ultimele 12 luni se trece si indemnizatia (75%) pentru zilele cat a stat pentru supravegherea primul copil aflat la gradinita?"

Raspunsul specialistului:

 Conform art. 3 alin. (2) din OUG 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2:

(2) Indemnizatia prevazuta la alin. (1) este in suma bruta si este supusa impozitarii si platii contributiilor de asigurari sociale, de asigurari sociale de sanatate, precum si platii contributiei asiguratorii pentru munca, in conditiile prevazute de Legea 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru veniturile din salarii si asimilate acestora.

Astfel, indemnizatia pentru supravegherea copiilor este un venit salarial supus impozitului pe venit.


Potrivit  art. 3 alin. (2) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor:

Pentru persoanele indreptatite care realizeaza venituri din categoriile celor prevazute la alin. (1), veniturile luate in calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei lunare sunt:

a) veniturile rezultate dupa scaderea impozitului pe venit si, dupa caz, a contributiilor sociale obligatorii datorate, conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit;

Astfel, in adeverinta se vor mentiona inclusiv veniturile lunare constand in indemnizatie pentru supravegherea copiilor.
Conform pct. II  din Adeverinta al carei model se regaseste in Anexa 2^1 din Normele metodologice de aplicare a OUG 111/2020 in aceasta adeverinta se inregistreaza, pe fiecare luna incepand cu luna nasterii copilului, veniturile lunare realizate de salariata in ultimele 24 luni anterior datei nasterii copilului.

Raspuns oferit de Irina Dumitrescu pentru PortalCodulMuncii.ro 

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Indemnizatie zile libere prin OUG 147/2020. Intra la calculul indemnizatiei de concediu crestere copil?":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".