Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Ziua Egalitatii Salariale: UE este impotriva diferentei de remunerare dintre femei si barbati

04 /Nov2019
Tags: ziua egalitatii salarialetransparenta salarialadiferente salariale barbati si femei

Femeile din Uniunea Europeana castiga in continuare mai putin decat barbatii, in medie cu 1 %, ceea ce reprezinta o usoara imbunatatire fata de situatia de anul trecut, cand diferenta era de 16,2 %.

Ziua Europeana a Egalitatii Salariale, care marcheaza data de la care femeile inceteaza, in mod simbolic, sa mai fie platite pentru aceeasi munca in comparatie cu colegii lor barbati, cade in acest an pe 4 noiembrie.

In perspectiva acestei zile simbolice, prim-vicepresedintele Frans Timmermans, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, Marianne Thyssen, si comisarul pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, Věra Jourová, au declarat:

„Au trecut 60 de ani de cand principiul remuneratiei egale a fost inscris in tratatele europene, si totusi legislatia inca nu reflecta realitatea vietii de zi cu zi a femeilor din intreaga Europa. Femeile europene continua sa lucreze doua luni pe an fara sa fie platite, in comparatie cu colegii lor barbati, iar ritmul progreselor este prea lent.

Cu toate ca in ultimii cinci am facut unii pasi in directia cea buna, trebuie sa depunem mai multe eforturi, intr-un ritm mai accelerat. Cetatenii nostri se asteapta sa obtinem rezultate mai bune.

Noua din zece europeni – femei si barbati – cred ca este inacceptabil ca femeile sa fie platite mai putin decat barbatii pentru aceeasi munca.

Informatia inseamna putere si, prin urmare, cu cat vom putea sa imbunatatim mai mult transparenta privind cauzele care stau la baza diferentei de remunerare, cu atat vom putea sa le combatem mai bine.

Transparenta salariala este importanta, pentru a putea sa detectam cazurile de discriminare salariala, iar angajatii si clientii sa poata trage propriile lor concluzii si sa ia masuri. In fapt, 64 % dintre europeni au declarat ca sunt de acord cu publicarea salariilor medii din cadrul intreprinderii lor, defalcate pe categorii de locuri de munca si pe sexe. Transparenta salariala, impreuna cu alte solutii, cum ar fi o repartizare echitabila a responsabilitatilor de ingrijire intre femei si barbati – care este posibila datorita noii Directive a UE privind concediul pentru cresterea copilului si concediul pentru ingrijire – ne-ar ajuta sa combatem cauzele profunde ale diferentei de remunerare dintre femei si barbati.

Prin urmare, salutam anuntul facut de presedinta aleasa, Ursula von der Leyen, de a prezenta, in primele 100 de zile ale noului mandat, masuri care sa introduca obligatia transparentei salariale.

Trebuie sa continuam lupta impotriva diferentei de remunerare dintre femei si barbati, pentru a spori eficacitatea fortei de munca si pentru a construi o societate mai echitabila.”


Cauzele diferentei de remunerare dintre femei si barbati sunt multiple: femeile lucreaza mai frecvent cu fractiune de norma, se confrunta in cariera lor profesionala cu asa-numitul fenomen al „plafonului de sticla”, lucreaza in sectoare in care salariile sunt mai mici sau sunt adesea nevoite sa isi asume responsabilitatea principala pentru ingrijirea familiilor lor.


...citeste continuarea pe europa.eu >>>

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Ziua Egalitatii Salariale: UE este impotriva diferentei de remunerare dintre femei si barbati":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".