Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Accident rutier cu autovehiculul societatii utilizat in interes personal. Obligatiile angajatorului

12 /Nov2021
Accident rutier cu autovehiculul societatii utilizat in interes personal. Obligatiile angajatorului
Tags: accident masina de la serviciupermis conducere salariatsalariat autovehicul munca

"Care ar fi responsabilitatea administratorului unei firme care a dat in grija unui angajat un autovehicul al firmei pentru a se deplasa de la domiciliu la locul de munca si invers, in cazul in care angajatul, in timpul liber, dupa orele de program, circula cu autovehiculul firmei in interes personal si are accident rutier? Cum ar trebui sa procedeze administratorul intr-o astfel de situatie? Ar trebui inserata o mentiune in fisa postului sau in alt document cu privire la acest aspect? Multumesc!"

Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:

Atat timp cat salariatul utilizeaza autovehiculul in interesul angajatorului, in timpul desfasurarii serviciului, angajatorul are urmatoarele responsabilitati:

1. Angajatorul va lua in considerare capacitatile lucratorului in ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca, atunci cand ii incredinteaza sarcini de conducere pe drumurile publice:

Angajatorul va verifica existenta permisului de conducere valabil corespunzator autovehiculului rutier care urmeaza sa fie predat salariatului;
Angajatorul va dispune prin decizie, prin completarea fisei de post a salariatului respectiv sau prin mentionare pe ordinul de deplasare a faptului ca acesta va conduce  autovehiculul rutier repartizat in interesul firmei

2. Angajatorul va asigura o supraveghere medicala din care sa rezulte ca lucratorul este apt d.p.d.v. medical (clinic si psihologic) sa conduca autovehicule rutiere:

Angajatorul trebuie sa angajeze numai persoane care, in urma examenului medical si, dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute si sa asigure controlul medical periodic si, dupa caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajarii; 

Dupa completarea fisei de identificare a factorilor de risc profesional la rubrica “Alte riscuri“ se va bifa obligatoriu ca salariatul in cauza, va conduce masina institutiei.

Medicul de medicina muncii va elibera angajatorului o fisa de aptitudine a salariatului ca urmare a investigatiilor impuse de fisa de identificare a factorilor de risc profesional. In situatia in care salariatul nu are viza “APT “ acestuia nu ii vor fi incredintate sarcini suplimentare de conducere a autovehiculelor rutiere.

3. Angajatorul trebuie sa asigure conditii pentru ca fiecare lucrator sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in special sub forma de informatii si instructiuni de lucru, specifice locului de munca:

Angajatorul va elabora instructiuni proprii de transport, pentru aceasta categorie de personal, care vor cuprinde, obligatoriu, reglementari din cadrul actelor normative privind conducerea autovehiculelor pe drumurile publice;

Aceasta instruire se va efectua la intervale de maxim 6 luni, chiar daca personalul respectiv este tehnico-administrativ;
Instruirea va fi consemnata in fisa individuala de instruire a lucratorului.

4. Angajatorul va pune la dispozitia lucratorului un echipament de munca( autovehicul rutier) fara pericol pentru securitatea si sanatatea acestuia:

Autovehiculul trebuie sa detina ITP-ul in termen de valabilitate;
Autovehiculul va fi dotat cu trusa medicala, extinctor si triunghiuri reflectorizante;

Angajatorului va elibera pentru lucrator foaie de parcurs (ordin de deplasare) cu  mentiuni privind starea tehnica a autovehiculului
Pentru situatia in care salariatul utilizeaza masina ca un beneficiu din partea firmei (deplasarea de acasa la locul de munca si invers, deplasarea in timpul liber sau in concediu) atunci este responsabilitatea este exclusiv a acestuia, cu mentiunea ca angajatorul trebuie sa mentioneze aceste aspecte in procesul verbal de predare-primire al autovehiculului.


Un raspuns oferit de specialistii de la PortalSSM, valabil in data de 12.11.2021.

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Accident rutier cu autovehiculul societatii utilizat in interes personal. Obligatiile angajatorului":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".