Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Certificat medical pentru concediu medical cu test pozitiv COVID-19. Cum se obtine?

10 /Nov2020
Certificat medical pentru concediu medical cu test pozitiv COVID-19. Cum se obtine?
Tags: certificat medical medic de familiedocumente dosar ssmangajat confirmat pozitiv

"In cazul in care un salariat este testat Sars-Cov2 PCR, este depistat pozitiv, nu are simptome, se izoleaza la domiciliu si anunta medicul de familie care il monitorizeaza in cele 14 zile, cum obtine certificatul medical? Din ultimele modificari aduse prin OUG intelegem ca medicul de familie elibereaza acest medical, fara aviz de la DSP. Legea fiind interpretabila, in acest caz , mai este nevoie de avizul DSP, medicul poate conditiona emiterea certificatului medical de obtinerea de catre salariatul in cauza a avizului DSP ? Este persoana in cauza cea care trebuie sa mearga sa obtina certificatul de la DSP sau medicul de familie trebuie sa-l obtina? Are angajatorul vreo obligatie fata de DSP atunci cand un angajat este depistat pozitiv?"

Raspunsul specialistului:

Prin OUG nr. 180/2020 s-au adus o serie de modificari si completari atat Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, cat si Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Astfel, la art. 8 alin. (3^1) din Legea nr. 136/2020 se prevede ca persoanele care, “dupa confirmarea diagnosticului de boala infectocontagioasa prin investigatii paraclinice specifice, conform definitiei de caz nu prezinta semne si simptome sugestive sau prezinta simptome care nu necesita izolarea intr-o unitate sanitara sau, dupa caz, intr-o locatie alternativa atasata unitatii sanitare, se izoleaza la domiciliu sau la o alta locatie aleasa de aceasta pentru o perioada care nu poate depasi perioada de contagiozitate specifica bolii determinata de agentul patogen, stabilita conform datelor stiintifice existente. In cazul in care persoanele respective nu sunt de acord cu masura izolarii, in conditiile de mai sus, masura se instituie prin decizii ale directiilor de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti".

Din acest text normativ intelegem ca masura izolarii pentru o persoana confirmata cu infectie cu virusul SarsCov2 intervine direct, in temeiul legii, respectiv al art. 8 alin. (31) teza 1 si numai in cazul in care persoana nu este de acord sa ramana izolata masura izolarii se instituie prin decizie a DSP.


Prin aceeasi OUG nr. 180/2020, la art. 20 al OUG nr. 158/2002, au fost introduse doua alineate noi:

(2^1) Pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus masura izolarii, in conditiile art. 8 alin. (3^1) din Legea nr. 136/2020, republicata, certificatele de concediu medical se elibereaza de catre medicii de familie care au luat in evidenta si au monitorizat aceste persoane, pentru o perioada stabilita in functie de evolutia bolii si durata monitorizarii.
si
(2^2) Pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus masura izolarii, in conditiile art. 8 alin. (3^1) din Legea nr. 136/2020, republicata, iar in urma investigatiilor paraclinice specifice nu s-a confirmat diagnosticul de boala infectocontagioasa, medicul de familie acorda concediu medical pentru carantina pe baza documentului eliberat de catre directia de sanatate publica judeteana sau, dupa caz, a municipiului Bucuresti si pentru perioada inscrisa in acesta.

Din prevederile alin. (2^1) al art. 20 din OUG nr. 158/2005 rezulta ca medicul de familie care a luat in evidenta bolnavul de COVID 19 este cel care elibereaza certificatul medical, fara a fi necesar un document de la DSP.

Documentul de la DSP este necesar in cazul precizat la alin. (2^2) al art. 20 din OUG nr. 158/2005, adica in cazul in care persoanei suspecte, care s-a izolat, nu i s-a confirmat diagnosticul de boala infectocontagioasa (COVID 19). Doar in acest caz, DSP elibereaza un document care contine perioada pentru care se poate elibera certificatul medical de catre medicul de familie.
Din cele relatate de dumneavoastra, intelegem ca salariatul este deja pozitiv cu SarsCov2 situatie in care acesta trebuie sa ia legatura cu medicul de familie de care apartine si sa respecte indicatiile date de acesta.

Avand in vedere prevederilor legale prezentate mai sus, in opinia noastra, medicul de familie va elibera certificatul de concediu medical fara a fi necesar vreun document de la DSP.

Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Certificat medical pentru concediu medical cu test pozitiv COVID-19. Cum se obtine?":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 8 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".