Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Norme SSM - aplicabilitatea masurilor la locul de munca pentru temperaturi extreme

04 /Iul2024
Norme SSM - aplicabilitatea masurilor la locul de munca pentru temperaturi extreme
Tags: temperaturi extreme la locul de muncanorme ssm temperaturi ridicate

"Masurile prevazute pentru temperaturi extreme sunt aplicabile si lucratorilor din halele de productie cum ar fi constructii de masini?"

Raspunsul specialistilor: 

Masurile stabilite prin OUG nr. 99/2000 se aplica pentru asigurarea protectiei persoanelor incadrate in munca in perioadele in care, datorita conditiilor meteorologice nefavorabile, se inregistreaza temperaturi extreme.
In perioadele cu temperaturi extreme angajatorii trebuie sa ia toate masurile pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca.

Cum sa luati cea mai corecta decizie chiar sub presiunea unei situatii de urgenta

Profitati! stick-ul "Manualul de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta" va ajuta sa puneti la punct cel mai sigur sistem de prevenire, interventie si rezolvare cu succes a situatiilor de urgenta cu care va puteti confrunta, detalii AICI >>>
 
Masurile pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca vor fi stabilite de angajator, impreuna cu reprezentantii sindicatelor sau, dupa caz, cu reprezentantii alesi ai salariatilor.

Daca angajatorul a asigurat o climatizare corespunzatoare in halele de productie, iar lucratorii lucreaza pe durata intregului program de munca in acest regim de temperatura, este logic ca sunt asigurate conditii de munca corespunzatoare.

In caz contrar, sunt necesare aplicarea celorlalte masuri gen:

  • reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
  • asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
  • alternarea efortului dinamic cu cel static;
  • alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer;   
  • asigurarea apei minerale adecvate, cate 2 – 4 litri/persoana/schimb;
  • asigurarea echipamentului individual de protectie adecvat temperaturilor extreme (obligatoriu pentru protectia capului);
  • asigurarea de dusuri (unde este cazul).
  • reducerea duratei zilei de lucru;
  • esalonarea pe doua perioade ale zilei de lucru: pana la ora 11:00 si dupa ora 17:00;
  • intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.

Chiar, daca in ordonanta nu este specificat explicit, masurile trebuie aplicate pentru activitatile care se desfasoara in aer liber.

Trebuie retinut ca pot exista conditii de microclimat nefavorabil, chiar daca in atmosfera exterioara nu se inregistreaza temperaturi extreme gen hale pentru activitati metalurgice sau mine de subteran unde angajatorii trebuie sa amelioreze conditiile de munca ale salariatilor.

Un raspuns oferit in iunie 2024, de catre expertii de la PortalSSM. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in sanatate si securitate in munca.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Norme SSM - aplicabilitatea masurilor la locul de munca pentru temperaturi extreme":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".