Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Traininguri pentru salariati, in afara tarii - ce documente se vor intocmi?

27 /Ian2023
Traininguri pentru salariati, in afara tarii - ce documente se vor intocmi?
Tags: training salariatiperioada de formare profesionala

"Ce trebuie sa faca un angajator in cazul in care trimite 2 salariati la niste traininguri in Danemarca si UK pentru o perioada de aproximativ 5 saptamani? Ce documente trebuiie sa intocmeasca, ce formulare trebuie sa obtina, ce informari trebuie sa faca si catre cine, ce remuneratia trebuie sa plateasca salariatului etc.?"

Raspunsul specialistilor: 

Perioada de formare profesionala constituie timp de lucru avand in vedere hotararea Curtii de Justitie Europeana pronuntata in cauza C-909/19 prin care a stabilit ca perioada in care salariatul se afla la formare profesionala din intiativa angajatorului reprezinta timp de lucru.


Asadar, salariatul este considerat ca presteaza activitate in statul in care participa la formare profesionala.
Conform art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul 883/2004:


(3) Sub rezerva articolelor 12-16:


(a) persoana care desfasoara o activitate salariata sau independenta intr-un stat membru se supune legislatiei din statul membru respectiv;
Astfel, Regulamentul (CE) 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala prevede in art. 11 alin. (3) lit. a) ca, contributiile sociale se datoreaza in statul in care salariatul presteaza activitate.


Aceasta este regula.
De la aceasta regula exista 2 exceptii la art. 12- 16 din Regulament avand in vedere ca articolul mai sus citat prevede sub rezerva articolelor 12 – 16 …...
Art. 12 din Regulament stabileste astfel:
Art. 12: Reguli speciale
(1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru a lucra pentru angajator continua sa fie supusa legislatiei primului stat membru, cu conditia ca durata previzibila a activitatii sa nu depaseasca 24 de luni si ca persoana sa nu fi fost trimisa pentru a inlocui o alta persoana detasata.

Pentru aplicarea acestei exceptii se elibereaza documentul portabil A1.
Astfel, documentul portabil A1 este necesar pentru a nu plati contributii sociale in statul in care salariatul participa la training. Acest document se obtine de angajator de la Casa Nationala de Pensii Publice.
Documentul portabil A1 se elibereaza si pentru depalsarile in UK.
De asemenea, in baza art. 196 alin. (2) si art. 198 alin. (2) din Codul muncii,  angajatorul va incheia cu salariatul act aditional la contractul individual de munca privind formarea profesionala in care vor fi mentionate toate drepturile si obligatiile partilor.
Actul aditional va cuprinde si elementele mentionate la art. 1 din Codul muncii conform celor de mai jos:


Art. 18


(1) In cazul in care persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, urmeaza sa isi desfasoare activitatea in strainatate, angajatorul are obligatia de a-i comunica in timp util, inainte de plecare, informatiile prevazute la art. 17 alin. (3), precum si informatii referitoare la:
a) tara sau tarile, precum si durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate;
b) moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum si modalitatile de plata;
c) prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurarii activitatii in strainatate;
d) conditiile de clima;
e) reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara;
f) obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala;
g) conditiile de repatriere a lucratorului, dupa caz.

Todata trebuie sa verificati daca deplasarea salariatului la training se incadreaza in detasare transnationala.
Deplasarea se incadreaza la detasare transnationala daca se aplica unul dintre cazurile mentionate la art. 5 alin. (2) lit. b) din Legea 16/2017:

a) detasarea unui salariat de pe teritoriul Romaniei, in numele intreprinderii si sub coordonarea acesteia, in cadrul unui contract incheiat intre intreprinderea care face detasarea si beneficiarul prestarii de servicii care isidesfasoara activitatea pe teritoriul unui stat membru, altul decat Romania, sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea;
b) detasarea unui salariat de pe teritoriul Romaniei la o unitate sau la o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi, situata pe teritoriul unui stat membru, altul decat Romania, sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea;
c) punerea la dispozitie a unui salariat, de catre un agent de munca temporara, la o intreprindere utilizatoare stabilita sau care isidesfasoara activitatea pe teritoriul unui stat membru, altul decat Romania, ori pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada
detasarii, intre salariat si agentul de munca temporara.

Daca deplasarea salariatilor se incadreaza intr-unul dintre cazurile de mai sus va rog sa reveniti cu aceasta precizare pentru compeltarea raspunsului.

Doar in situatia in care deplasarea se incadreaza la detasare transnationala, angajatorul are obligatia sa plateasca salariatilor remuneratia minima din statul respectiv.


Angajatorul trebuie sa se intereseze in Danemarca si UK cu privire la obligatiile ce-i revin aceste state in calitate de angajator care isi trimite salariatii pe teritoriul lor.

Aceste obligatii, inclusiv obligatiile de informare nu sunt reglementate de legislatia din Romania ci de legislatia statelor respective.

Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Traininguri pentru salariati, in afara tarii - ce documente se vor intocmi?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".