Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Comisia Europeana: masuri pentru a facilita sederea, munca si calatoriile in strainatate ale europenilor

07 /Sep2023
Comisia Europeana: masuri pentru a facilita sederea, munca si calatoriile in strainatate ale europenilor
Tags: comisie europeana masurimunca in europa

Comisia a propus in data de 6 septembrie, intr-o comunicare specifica, masuri concrete pentru digitalizarea in continuare a coordonarii sistemelor de securitate sociala din Europa.

Comunicarea stabileste actiuni menite sa faca accesul mai rapid si mai simplu la serviciile de securitate sociala la nivel transfrontalier, utilizandu-se din plin instrumentele digitale si reducandu-se sarcina administrativa pentru cetateni si intreprinderi.

Aceasta va imbunatati schimburile de informatii intre institutiile nationale de securitate sociala si va accelera recunoasterea si acordarea prestatiilor eligibile la nivel transfrontalier. Astfel, cetatenilor europeni le va fi mai usor sa locuiasca, sa lucreze si sa calatoreasca in strainatate, intreprinderilor le va fi mai usor sa isi desfasoare activitatea in alte tari ale UE si administratiilor nationale sa isi coordoneze sistemele de securitate sociala la nivel transfrontalier.

In pofida initiativelor anterioare de imbunatatire a fluxului transfrontalier de informatii in materie de securitate sociala, institutiile nationale, furnizorii de servicii medicale si inspectoratele de munca se confrunta in continuare cu dificultati in a accesa si a face schimb de date din cauza interoperabilitatii insuficiente intre sistemele nationale. De asemenea, de exemplu emiterea si verificarea documentelor de atestare a dreptului la prestatii implica costuri.

Comunicarea de astazi trece in revista progresele inregistrate pana in prezent in ceea ce priveste digitalizarea coordonarii sistemelor de securitate sociala, prezinta initiativele in curs in acest domeniu si propune actiuni viitoare pentru a valorifica pe deplin beneficiile pe care le poate oferi digitalizarea.

Principalele masuri propuse

Comisia invita statele membre:

sa accelereze implementarea la nivel national a schimbului electronic de informatii privind securitatea sociala (EESSI), astfel incat acesta sa fie pe deplin operational pana la sfarsitul anului 2024 in intreaga Europa. EESSI digitalizeaza schimburile dintre institutiile nationale de securitate sociala, pentru a renunta la procedurile pe suport de hartie, care iau mult timp si sunt greoaie...mai multe pe site-ul Comisiei Europene >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Comisia Europeana: masuri pentru a facilita sederea, munca si calatoriile in strainatate ale europenilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".