Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Ordonanta pentru Start-up Nation 2018 a fost adoptata! Cand va fi lansat programul

11 /Dec2018
Tags: ordonanta start-up nation 2018aprobare start up nation 2018aplicatie start-up nation 2018

Guvernul a adoptat o Ordonanta de urgenta care modifica si imbunatateste cadrul de functionare al programului Start-Up Nation, lansat anul trecut. Programul stimuleaza afacerile antreprenorilor debutanti, oferindu-le un sprijin financiar care poate urca pana la 200.000 de lei, incluzand un avans de 30%.

”Raspundem, prin aceasta editie, unor necesitati economice reale, avantajand regiunile si domeniile care au nevoie de cea mai mare sustinere din partea statului. Forma finala a schemei de minimis este publicata pe site-ul ministerului si testam platforma online de inscriere in program, astfel incat in a doua decada a lunii sa deschidem aplicatia”, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat Stefan Radu Oprea.

Modificarile simplifica procedurile greoaie, scoate procedurile contestate de antreprenori si schimba punctajul in unele zone ale grilei de evaluare.

Astfel, regula cu primul venit, primul servit a fost eliminata in aceasta a doua editie a programului. Regula a fost justificata de Stefan Radu Oprea ca necesara pentru a trezi emulatia printre intreprinzatori, ”sa aduca numarul maxim de intreprinzatori in program”. Insa acum, dat fiind succesul demonstrat al primei editii, ea nu mai e necesara: in 2017 au fost 19.297 aplicanti inscrisi, 8.444 contracte semnate initial, 8100 contracte active si peste 21.000 de locuri de munca nou infiintate.

Totusi, cu toate criticile intreprinzatorilor din zonele de top antreprenorial ale Romaniei (Bucuresti, Cluj si Ilfov), regiunile subdezvoltate  din punctul de vedere al afacerilor au fost in continuare favorizate, beneficiind de 15 puncte in plus. Ministrul Oprea justifica masura afirmand ca trebuie, in spiritul echitatii, oferita „o sansa si intreprinzatorilor din zonele mai putin dezvoltate din punct de vedere economic, iar Start-Up Nation inseamna si sa te duci in zone in care oamenii nu au spirit antreprenorial si tu sa le trezesti aceasta dorinta”.

A crescut si gradul de transparenta al programului. Nu numai ca punctajul planului de afaceri se calculeaza online pe aplicatia ministerului, ci si grila de evaluare a devenit mai precisa. De fapt, toata aplicatia se face online: inscrierea in program, solicitarea acordului de principiu pentru finantare sau detalierea planului de afaceri.

Punctajele au fost si ele modificate, pe langa productie si servicii, acum si industriile creative (in care este inclus si IT-ul, sectorul economic cu cea mai dinamica evolutie a ultimilor ani), au fost  rasplatite cu punctajul maxim (30 de puncte).

In plus, procedurile au fost simplificate: pentru achizitii e nevoie de o singura ofera in loc de trei, iar proiectiile financiare au fost eliminate de tot.

Aplicatia pentru Start-Up Nation 2018 va fi activa pentru 30 de zile lucratoare, iar programul va finanta 10.000 de proiecte. Pentru a va califica, trebuie sa obtineti jumatate din punctajul maxim, respectiv 50 de puncte.


Sursa: Mediafax

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Ordonanta pentru Start-up Nation 2018 a fost adoptata! Cand va fi lansat programul":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".