Aceste informatii au fost puse la dispozitie de Institutul National de Statistica (INS), conform Agerpres.
Precizam si ca in anul 2021, numarul mediu de salariati a crescut cu 1,2% fata de anul 2020, iar intreprinderile din sectorul servicii de piata au detinut cea mai mare pondere in ceea ce priveste numarul mediu de salariati (36,8%), urmate de cele din industrie (30,8%).
Marimea medie a unei intreprinderi din industrie a fost de circa 21 salariati, in timp ce in comert a fost de circa 5 salariati, mai arata comunicatul de presa al INS.
Comparativ cu anul 2020 numarul total de intreprinderi a crescut cu 4,7%. La sfarsitul anului 2021, sectorul industrie insuma 61.255 de intreprinderi, respectiv 9,8% din totalul intreprinderilor active din domeniul economic (industrie, constructii, comert si servicii de piata).
Cea mai mare pondere a fost detinuta de intreprinderile active din cadrul sectorului servicii de piata, respectiv 50,1%.
Structura investitiilor brute in cadrul sectoarelor de activitate economica se prezinta astfel: industrie 33,7%, servicii de piata 30,5%, constructii 20,7%, iar comert 15,1%.
In ceea ce priveste cifra de afaceri, ponderea cea mai mare a fost detinuta de intreprinderile cu activitate principala de comert (41,3%), intreprinderile din constructii detinand doar 7,2% din totalul cifrei de afaceri.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
40 Modele de Regulament Intern
Rezultatul brut al exercitiului a inregistrat valori pozitive (profit) in toate cele patru sectoare de activitate economica, serviciile de piata si comertul inregistrand peste 60% din valoarea rezultatului brut.
Valoarea adaugata bruta la costul factorilor a fost obtinuta in 2021, in proportie de 34,1% in servicii de piata, 31,8% in industrie, 25,1% in comert si 9% in constructii, conform INS.