Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Completare chestionar de autoevaluare SCIM. Ce obligatii avem in 2020?

31 /Ian2020
Tags: control intern managerialautoevaluarechestionar scim

Daca unul dintre compartimente si-a inceput activitatea in noiembrie 2019, are obligatia de a completa chestionarul de autoevaluare SCIM pentru anul trecut? Ce obligatii exista, asadar, implicit pentru anul 2020? Sa aflam impreuna opinia specialistului.

Conform standardului 15 din Codul de control intern managerial, aprobat prin OSGG 600/2018, conducatorul entitatii publice dispune si monitorizeaza evaluarea controlului intern managerial prin intermediul compartimentelor, in conformitate cu anexele nr. 3 si 4 la ordinul mentionat, si elaboreaza, anual, prin asumarea responsabilitatii manageriale, un raport asupra propriului sistem de control intern managerial.

Conducerea entitatii publice efectueaza, cel putin o data pe an, o verificare si autoevaluare a propriului sistem de control intern managerial, pentru a stabili gradul de conformitate a acestuia cu standardele de control intern managerial.

Prin urmare, obligativitatea autoevaluarii revine conducatorului institutiei si, pe cale de consecinta, conducatorilor compartimentelor din cadrul acesteia, cel putin o data pe an. Stabilirea unor termene preliminare pentru realizarea autoevaluarii de catre compartimente poate fi stabilita de catre conducatorul entitatii, tocmai pentru a preveni acele situatii de risc de nerealizarea a obiectivelor entitatii.

Avand in vedere ca obligativitatea intocmirii de catre conducator a evaluarii implementarii sistemului de control intern managerial este anuala si tinand cont de faptul ca la elaborarea documentatiei trebuie sa tina cont de structura organizatorica aferenta anului pentru care se realizeaza raportarile si evaluarea sistemului, apreciem ca toate compartimentele care fac parte din structura organizatorica a entitatii au obligatia sa completeze chestionarele de autoevaluare, urmand ca acestea sa fie parte din raportul entitatii.


Ulterior, in cursul anul 2020 se va monitoriza si evalua progresul inregistrat si indeplinirea masurilor stabilite cu ocazia acestei raportari aferenta anului 2019, deci cu atata mai mult procesul de autoevaluare este necesar a fi realizat de catre noile compartimente, fiind necesara completarea la nivelul enetitatii a activitatilor procedurate, a procedurilor aferente respectivelor activitati, riscurile identificate si toate celelalte aspecte necesare unui sistem de control intern complet si eficient.

De altfel, in acest sens apreciem ca sunt si dispozitiile pct.1.3. din Instructiunile cuprinse in anexa nr.4 la Ordinul 600/20018, care stabilesc ca este necesara completarea de catre fiecare compartiment din organigrama entitatii publice a "Chestionarului de autoevaluare a stadiului de implementare a standardelor de control intern/managerial", prevazut in anexa nr. 4.1, si asumarea de catre conducatorul de compartiment a realitatii datelor, informatiilor si constatarilor inscrise in acesta pe baza principiului responsabilitatii manageriale.
 

Raspuns oferit de PortalInstitutiiPublice.ro

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Completare chestionar de autoevaluare SCIM. Ce obligatii avem in 2020?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".