Desigur ca tentatia de a "umfla" performantele personale e mare, in contextul in care piata muncii este una competitiva. Dar aceasta nu poate fi nicidecum o scuza, iar numarul companiilor care verifica candidatii inainte de angajare a crescut, in ultima vreme.
Astfel, firmele care apeleaza la serviciile de background screening a crescut. Acest proces presupune verificarea, de catre angajatori, a trecutului profesional al candidatului, iar daca acesta a mintit in cadrul CV-ului, cu privire la experienta sa de munca, studiile pe care le-a realizat, etc, va fi desconspirat cu usurinta.
Multi angajatori au declarat ca isi doresc onestitate din partea viitorilor salariati, tocmai de aceea recurg la aceste servicii de verificare. Asa ca, cine se gandea sa faca un "upgrade" CV-ului, ar faca bine sa se gandeasca de doua ori inainte de a trece la fapte. Mai ales, ca anumite minciuni pot iesi la iveala foarte usor atunci cand ai de-a face cu un manager de recrutare experimentat.
Ce NU ar trebui sa faci atunci cand iti realizezi CV-ul:

Legis Plus Legislatia Muncii

Procedura completa de evaluare a angajatilor

Revista Romana de Legislatia Muncii Salarizare si ReviSal
1. Falsificarea diplomei. Unul dintre lucrurile cele mai grave, care poate atrage grave consecinte este falsificarea diplomelor de invatamant. Cine va fi prins cu asa ceva, poate fi reclamat autoritatilor, plus ca sansele de a se mai angaja in cadrul unei companii serioase scad dramatic.
2. Falsificarea experientei profesionale. Fie ca e vorba de ajustarea perioadelor de munca, pozitiile ocupate, functiile supraevaluate sau persoanele de referinta care sunt, de fapt, prietenii candidatilor, toate acestea pot fi verificate de angajatori. Cel mai bine ar fi ca viitori angajati sa fie onesti, atunci cand trec in CV experienta profesionala, riscand altfel sa fie prinsi.
3. Pretinderea anumitor competente. De asemenea, nu este recomandat sa fie trecute in cadrul CV-ului tot felul de competente profesionale de care candidatul nu are habar. In acest context, adevarul poate iesi cu usurinta la suprafata, chiar daca va fi angajat. Daca nu va putea face fata cerintelor noului job, cu siguranta managerii vor observa acest fapt, iar noul angajat risca concedierea imediata.
4. Studii nefinalizate. Este grav si atunci cand un candidat trece in CV anumite studii, dar uita sa mentioneze ca nu a reusit sa finalizeze studiile cu pricina. De multe ori, respectivele cursuri nici macar nu sunt in curs de finalizare, fiind total abandonate de candidat.
5. Competente legate de limbiile straine. De foarte multi ori, candidatii pretind ca vorbesc fluent limbile de circulatie internationala, cum ar fi engleza sau germana. Din pacate pentru acestia, nu de putine ori managerii de recrutare propun continuarea interviului in limba straina mentionata in CV, asa ca aceia care mint pot fi descoperiti pe loc, in aceasta situatie.
Alt fapt grav, in ochii angajatorilor, este mentionarea unui job pe care solicitantii nu l-au avut niciodata, dar acela este trecut ca experienta profesionala.
Astfel, candidatii ar trebui sa se gandeasca bine atunci cand isi concep CV-ul, dat fiind faptul ca in ziua de azi pot fi descoperiti cu usurinta datorita accesului facil la informatie, oferit de internet.