Angajatorul este cel care stabileste care sunt conditiile de vechime/experienta in munca pentru ocuparea unui loc de munca.
In conformitate cu prevederile art. 16 alin. (5) din Codul muncii ”Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.”
Iata un studiu de caz relevant in acest sens, prezentat pe PortalCodulMuncii:
"Intrebarea mea este daca mai are importanta la angajare/vechime in munca pentru anumite posturi (locuri de munca) continuitatea neintrerupta in munca; in ideea ca pleci de la un loc de munca astazi si te incadrezi la altul de maine - si toate acestea te ajuta intr-o activitate ulterioara, sau la pensie sau la anumite documente pentru anumite situatii - sper ca am reusit sa va fac sa intelegeti ce vreau sa stiu."
Raspunsul specialistilor:

Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic

Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta

Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Astfel, angajatorii, atat din domeniul public cat si din domeniul privat, pot stabili conditii de vechime in munca pentru ocuparea posturilor, insa la calculul acesteia se iau in considerare toate perioadele de munca cu contract individual de munca precum si perioadele care, in conformitate cu reglementari legale specifice, sunt asimilate cu vechimea in munca, indiferent de faptul ca vechimea este sau nu neintrerupta.
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii Noua lege a pensiilor. Ghid practic, vezi AICI <<<
De asemenea angajatorii pot solicita vechime/experienta intr-un anumit domeniu, dar si atunci se iau in considerare toate perioadele de munca realizata in respectivul domeniu, indiferent daca munca a fost continua sau cu intreruperi.
Un alt aspect este acela ca vechimea neintrerupta la un angajator poate constitui un criteriu pentru acordarea unor sporuri, cum ar fi sporul de fidelitate, iar aceste beneficii pot fi stabilite de angajatori prin Regulamentul intern sau pot fi negociate in contractul colectiv de munca.
In ceea ce priveste asigurarile sociale – pensiile – vechimea in munca in sine nu are relevanta deoarece in acest domeniu relevant este stagiul de contributie la pensii, stagiu de cotizare care poate fi realizat prin plata contributiei la sistemul asigurarilor sociale de stat, indiferent de sursa veniturilor asupra carora se calculeaza si se plateste respectiva contributie.
Astfel contributia la sistemul public de pensii poate fi platita nu numai de persoanele incadrate cu contract de munca ci si de persoanele care desfasoara activitati independente sau persoane ce achita contributia de asigurari sociale pe baza contractului de asigurare social incheiat cu casa de pensii. Si in acest caz, la calculul stagiului de cotizare se iau in considerare toate perioadele pentru care s-a platit contributia la pensii, indiferent daca daca este vorba de o perioada continua sau au mai existat anumite intreruperi.
Un raspuns oferit in mai 2025, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.