Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Arta de a comunica pentru lideri: esenta conducerii eficiente

22 /Apr2024
Arta de a comunica pentru lideri: esenta conducerii eficiente
Tags: arta de a comunicacomunicare lideri

Stiu liderii sa comunice? Unii da altii nu. Cine sunt cei care reusesc? Cei care se isi educa abilitatile de comunicare. De exemplu, cine a avut ocazia sa-i vada evolutia, stie ca Elon Musk nu a fost vreun mare comunicator. Unii ar intreba imediat: „Si, a devenit?”.

Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea digitala 33 de instrumente vitale pentru un management de succes! Va ofera solutii practice variate, verificate „in teren” si mai ales, imediat aplicabile domeniului dvs. de activitate. Alegeti sa folositi experientele celor care au trecut inaintea dvs. prin acelasi impas! Alegeti sa actionati inteligent, detalii AICI >>>

Daca ne uitam la primele lui stangace interviuri si apoi la interviul viral cu reporterul BBC din 2023, remarcam imediat progresul. Din aceasta comparatie se vede clar ca Elon Musk este un lider care a lucrat la comunicarea lui. Nu se remarca nici acum prin artificii stilistice, dar este un comunicator eficient, ceea ce-l ajuta sa-si atinga obiectivele, conform valoria.ro.

Comunicarea este super-puterea si instrumentul esential al  liderilor. 

Liderii eficienti isi insusesc arta comunicarii pentru a inspira, motiva si ghida echipa catre succes. Aceasta abilitate transcende simpla transmitere de informatii; ea se manifesta prin capacitatea de a influenta comportamentele si deciziile, de a gestiona conflictele si de a construi relatii solide. 

Mediul de business se transforma si complexitatea creste. Liderii trebuie sa fie maestri ai comunicarii pentru a gestiona cu succes schimbarea accelerata. De la intalnirile de echipa pana la discursurile publice si negocierile strategice, fiecare interactiune de comunicare a unui lider are impact asupra performantei organizationale.

Comunicarea autentica construieste increderea si angajamentul echipei.

Liderii trebuie sa fie constienti de impactul pe care il au cuvintele si actiunile lor asupra echipei. O comunicare autentica, bazata pe incredere si transparenta, consolideaza relatiile si creste implicarea membrilor echipei. Prin intermediul unei comunicari autentice, liderii demonstreaza respect fata de colegii lor si ii inspira sa-si impartaseasca ideile si preocuparile.

De exemplu, intr-o situatie in care o organizatie se confrunta cu schimbari majore, un lider care comunica in mod deschis si sincer despre motivele si directia schimbarii poate reduce anxietatea si rezistenta in randul angajatilor. Acest tip de comunicare onesta si deschisa poate conduce la o mai mare intelegere si acceptare a schimbarii, facilitand astfel tranzitia catre noul mod de operare.

Comunicarea clara si concisa optimizeaza procesul decizional si performanta.

Pentru a fi eficienti, liderii trebuie sa fie capabili sa transmita mesaje clare si concise pentru a evita confuziile si interpretarile gresite. O comunicare clara si precisa simplifica procesul decizional si optimizeaza performanta echipei. Prin furnizarea de informatii relevante si obiective, liderii pot orienta echipa catre atingerea obiectivelor stabilite.

De exemplu, in cadrul unei intalniri strategice, un lider care comunica succint si eficient obiectivele si prioritatile organizatiei permite membrilor echipei sa inteleaga mai bine directia si sa se alinieze cu strategiile propuse. Aceasta abordare reduce riscul de divergenta in interpretarea obiectivelor si asigura o mai mare coeziune si colaborare in echipa.

Ascultarea activa si empatia imbunatatesc relatiile si rezolva conflictele.

In plus, liderii trebuie sa demonstreze abilitati solide de ascultare activa si empatie pentru a construi relatii durabile si pentru a gestiona conflictele eficient. Ascultarea atenta a preocuparilor si perspectivelor membrilor echipei demonstreaza respect si intelegere si consolideaza legaturile dintre lider si colegi.

De exemplu, intr-un context in care exista tensiuni sau divergente intre membrii echipei, un lider care adopta o abordare empatica si care incurajeaza deschiderea si dialogul poate facilita rezolvarea conflictelor si restaurarea armoniei in echipa. Prin ascultarea cu atentie a tuturor partilor implicate si prin identificarea solutiilor de colaborare, liderul poate promova un mediu de lucru sanatos si productiv.


Conform unui studiu realizat de Harvard Business Review, echipele conduse de lideri cu abilitati avansate de comunicare au inregistrat o crestere cu 47% mai mare a performantei financiare, comparativ cu echipele conduse de lideri cu abilitati de comunicare mai limitate. In plus, un sondaj recent efectuat de Gallup a demonstrat ca angajatii se simt mai implicati si mai loiali fata de organizatiile in care comunicarea dintre manageri si angajati este deschisa si transparenta.

Comunicarea este o arta, iar pentru lideri aceasta nu este doar o abilitate necesara, ci si o sursa de avantaj competitiv intr-o lume in continua schimbare. Liderii care investesc in dezvoltarea abilitatilor lor de comunicare pot construi echipe puternice, motivate si implicate, care vor contribui la succesul si cresterea organizatiei pe termen lung. Prin urmare, ca lideri, nu subestimati puterea comunicarii si cautati sa o dezvoltati in mod constant pentru a va atinge obiectivele si pentru a va asigura succesul alaturi de echipa pe care o conduceti in cadrul organizatiei.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Arta de a comunica pentru lideri: esenta conducerii eficiente":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".