Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Revenirea salariatei din CCC. Se pot acorda alte atributii ale fisei postului?

20 /Oct2020
Revenirea salariatei din CCC. Se pot acorda alte atributii ale fisei postului?
Tags: revenire salariata din cccconcediu ingrijire copilatributii post revenire cccschimbare atributii post

In cadrul unei firme, o angajata are contractul de munca suspendat pentru concediu ingrijire copil. La data cand revine din concediu, firma este obligata sa ii acorde aceleasi sarcini? Sau poate fi incadrata pe acelasi post, dar cu alte atributii? Cu mentiunea ca in fisa postului la atributii este mentionat “orice alte sarcini trasate de seful direct”.

Raspunsul specialistului:

 La reluarea activitatii angajatorul este obligat sa redea persoanei in cauza acelasi post si nu un altul, in caz contrar masura fiind lovita de nulitate absoluta.

Art. 41 alin. (1) din Codul muncii stabileste ca, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
Art. 48 din Codul muncii stabileste ca angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.

Asadar, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 48, orice element al contractului individual de munca poate fi modificat numai cu acordul partilor.Schimbarea functiei salariatei sau a altui element al contractului individual de munca poate fi facuta numai cu acordul salariatei, in caz contrar, angajatorul procedeaza la o modificare unilaterala a contractului individual de munca iar o astfel de decizie va fi anulata de instanta de judecata ce poate fi sesizata de catre aceasta (salariata).

In consecinta, daca modificarea functiei este o conditie favorabila salariatei si este de acord cu modificarea contractului individual de munca se poate modifica functia salariatei prin act aditional cu respectarea dispozitiilor art. 17 alin. (5) din Codul muncii.

Celelalte, alte atributii prevazute in fisa postului nu pot fi atributii straine postului ci alte atributii in legatura cu portul detinut care nu au fost prevazute la incheierea contractului individual de munca.

Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro 
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Revenirea salariatei din CCC. Se pot acorda alte atributii ale fisei postului?":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".