Raspunsul specialistului:
La reluarea activitatii angajatorul este obligat sa redea persoanei in cauza acelasi post si nu un altul, in caz contrar masura fiind lovita de nulitate absoluta.
Art. 41 alin. (1) din Codul muncii stabileste ca, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
Art. 48 din Codul muncii stabileste ca angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
Asadar, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 48, orice element al contractului individual de munca poate fi modificat numai cu acordul partilor.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Schimbarea functiei salariatei sau a altui element al contractului individual de munca poate fi facuta numai cu acordul salariatei, in caz contrar, angajatorul procedeaza la o modificare unilaterala a contractului individual de munca iar o astfel de decizie va fi anulata de instanta de judecata ce poate fi sesizata de catre aceasta (salariata).
In consecinta, daca modificarea functiei este o conditie favorabila salariatei si este de acord cu modificarea contractului individual de munca se poate modifica functia salariatei prin act aditional cu respectarea dispozitiilor art. 17 alin. (5) din Codul muncii.
Celelalte, alte atributii prevazute in fisa postului nu pot fi atributii straine postului ci alte atributii in legatura cu portul detinut care nu au fost prevazute la incheierea contractului individual de munca.
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro