Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Act aditional de modificare a CIM - clauza privind timpul de munca

22 /Mai2024
Act aditional de modificare a CIM - clauza privind timpul de munca
Tags: act aditional de modificare a cimmodificare clauza timp de munca

"Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: Cum si cu ce document se poate modifica clauza privind durata timpului de munca prevazuta in Contractele individuale de munca incheiate cu salariatii angajati cu norma intreaga, astfel incat durata acestuia sa respecte prevederile art. 112 alin. (1) din Codul muncii.

Mentionez ca salariatii au Contracte de munca din anul 2017 si lucreaza 11 ore pe zi, doua zile, cu 2 zile libere."


Raspunsul specialistilor: 

Conform art. 112 alin. (1) din Codul muncii, pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.

Inspectorii ITM veniti in control va pot solicita nu mai putin de 160 de documente!

Aceste documente sunt grupate in format electronic in lucrarea pe stick Contractul de Munca. 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege. Ele sunt redactate de profesionisti in domeniul juridic, iar dvs., ca utilizator, nu trebuie decat sa le completati, DETALII AICI >>>

Salariatii care lucreaza doua zile 11 ore si doua zile libere au un program de lucru inegal.

La art. 113 din Codul muncii se prevede ca repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus, dar in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.

De asemenea, la art. 116 din Codul muncii se precizeaza ca modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.

Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca (art. 116 alin. (2)).
Avand in vedere aceste prevederi, in contractul de munca al salariatilor in cauza repartizarea timpului de munca este inegala si acest aspect trebuie precizat in contractul vechi la clauza H - Durata muncii (la pct. 1 lit. a).

Tot la aceasta clauza, la durata timpului de lucru (pct. 1) este bine sa inscrieti numarul de ore pe saptamana, nu numar de ore/zi, repartizarea fiind inegala pe zile vom utiliza ca referinta saptamana.

La art. 17 alin. (3) din Codul muncii sunt prevazute elementele esentiale ale contractului individual de munca care sunt urmatoarele:

a) identitatea partilor;
b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa isi desfasoare activitatea in locuri de munca diferite, precum si daca deplasarea intre acestea este asigurata sau decontata de catre angajator, dupa caz;
c) sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
e) criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;
f) riscurile specifice postului;
g) data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
h) in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;
i) durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
j) conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
k) salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, evidentiate separat, periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul si metoda de plata;
l) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si/sau ore/saptamana, conditiile de efectuare si de compensare sau de plata a orelor suplimentare, precum si, daca este cazul, modalitatile de organizare a muncii in schimburi;
m) indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;
n) durata si conditiile perioadei de proba, daca exista.
o) procedurile privind utilizarea semnaturii electronice, semnaturii electronice avansate si semnaturii electronice calificate.
p) dreptul si conditiile privind formarea profesionala oferita de angajator;
q) suportarea de catre angajator a asigurarii medicale private, a contributiilor suplimentare la pensia facultativa sau la pensia ocupationala a salariatului, in conditiile legii, precum si acordarea, din initiativa angajatorului, a oricaror alte drepturi, atunci cand acestea constituie avantaje in bani acordate sau platite de angajator salariatului ca urmare a activitatii profesionale a acestuia, dupa caz.

Astfel, se poate observa ca la lit. l este prevazuta durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si/sau ore/saptamana, conditiile de efectuare si de compensare sau de plata a orelor suplimentare, precum si, daca este cazul, modalitatile de organizare a muncii in schimburi.

Conform art. 17 alin. (5) din Codul muncii, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.

Conform punctului G din modelul-cadru al contractului individual de munca reglementat prin ordinul 2171/2022, durata timpului de munca si repartizarea acestuia sunt element al contractului individual de munca.

(G) Durata timpului de munca si repartizarea acestuia

1.O norma intreaga, durata normala a timpului de munca fiind de ........ ore/zi si/sau ....... ore/saptamana.
a) Repartizarea programului de munca se face: in zilele de ......................, intre orele ................... sau ................... (inegal/schimburi/flexibil/individualizat etc.), dupa cum urmeaza: ....................
b) Programul normal de munca se poate modifica in conditiile regulamentului intern/contractului colectiv de munca aplicabil.
2.O fractiune de norma de ......... ore/zi, ......... ore/saptamana, .......... ore/luna.
a) Repartizarea programului normal de munca se face: in zilele de ..............., intre orele ...................., sau ................... (inegal/schimburi/flexibil/individualizat etc.), dupa cum urmeaza: ....................
b) Programul de munca se poate modifica in conditiile regulamentului intern/contractului colectiv de munca aplicabil.
c) Nu se vor efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente sau inlaturarii consecintelor acestora.

Astfel, clauza privind durata timpului de munca, fiind un element al contractului individual de munca nu poate fi modificata decat prin act aditional la CIM.

Un raspuns oferit in mai 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Act aditional de modificare a CIM - clauza privind timpul de munca":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".