Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Aproape 50% dintre angajatorii care vor face concedieri vor renunta la toti angajatii part-time

02 /Aug2022
Aproape 50% dintre angajatorii care vor face concedieri vor renunta la toti angajatii part-time
Tags: impozitare contract cu timp partialimpozitare contracte part timeimpozit cim cu timp partial

Vesti mai putin bune in ceea ce ii priveste pe salariatii care lucreaza cu contract de munca cu timp partial. Concret, un sondaj recent arata ca 47,7% dintre angajatorii care vor face concedieri in perioada urmatoare vor renunta la toti angajatii part-time.

Acestea sunt rezultatele unui sondaj intocmit de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), privind impactul noilor masuri fiscale adoptate de Guvern, precizeaza Agerpres.

Impozitarea contractelor de munca part-time devine paguboasa pentru firma dvs.?

Ce trebuie sa stiti ca angajator pentru a lua cele mai avantajoase decizii, detalii AICI >>>

La intrebarea "Aveti salariati care lucreaza doar part-time in societatea dumneavoastra, incadrati la nivelul salariului minim?", 45,3% dintre cei chestionati au mentionat ca nu au angajati part-time cu salariu minim, iar 47,4% ca au intre unu si patru angajati.

Este demn de precizat si ca 47,7% din totalul angajatorilor intervievati care au evidentiat ca vor face concedieri, au declarat ca vor renunta la toti angajatii part-time, 26,1% ca vor renunta la un angajat, iar 22,5% ca vor concedia intre doi si cinci angajati.

Referitor la masura prin care se schimba regimul fiscal al microintreprinderilor, prin reducerea plafonului de la un milion de euro la 500.000 de euro, 35,8% dintre respondenti au indicat ca sunt afectati in mare masura, 26,8% in mica masura, in timp ce o pondere de 37,4% dintre cei chestionati au declarat ca nu au fost afectati.

De asemenea, la intrebarea "Ati fi preferat aplicarea cotei de impozitare de 3% din venituri pentru toate microintreprinderile indiferent de numarul de angajati, in locul scaderii plafonului pentru microintreprinderi?", peste jumatate (54,2%) au oferit un raspuns afirmativ, iar 45,8% au afirmat ca nu ar fi preferat aceasta alternativa.

Codul fiscal s-a schimbat! Legislatie privind impozitarea contractelor part-time, baza de calcul, reguli de calcul impozite, exceptii, vezi modificarile AICI >>>

Sondajul CNIPMMR indica faptul ca peste o treime dintre firme (37,4%) nu au fost afectate, 15,2% afectate intr-o mica masura, iar 47,4% in mare masura.

Cei din domeniul HoReCa au evidentiat ca, in urma modificarii Codului Fiscal de la 1 ianuarie 2023, vor opta pentru plata impozitului pentru veniturile microintreprinderilor (54%) si pentru plata impozitului pe profit (46%).

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Aproape 50% dintre angajatorii care vor face concedieri vor renunta la toti angajatii part-time":
Rating:

Nota: 4.8 din 5 din 5 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".