Raspunsul specialistului:
Conform art.13 alin. (3) OG 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania, prin exceptie de la prevederile alin. (1) si alin. (2) lit. a), nu este nevoie de aviz de angajare pentru cetatenii din Republica Moldova, Ucraina si Republica Serbia incadrati in munca pe teritoriul Romaniei cu contract individual de munca cu norma intreaga, pe o perioada de maximum 9 luni intr-un an calendaristic, daca indeplinesc conditiile prevazute la alin. (2) lit. b).
Alin. (2) lit. b) stabileste astfel:
b) strainul pe care angajatorul intentioneaza sa il incadreze pe locul de munca vacant indeplineste conditiile de autorizare prevazute de legislatia in vigoare in Romania pentru ocuparea acelui loc de munca si nu are antecedente penale incompatibile cu activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare pe teritoriul Romaniei.
250 Modele Fise de Post
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Astfel, cetatenii ucrainieni pot fi angajati in Romania pe durata determinata de cel mult 9 luni intr-un an calendaristic fara aviz de angajare daca indeplinesc conditiile de autorizare prevazute de legislatia in vigoare in Romania pentru ocuparea acelui loc de munca (daca pentru functia pe care urmeaza sa o ocupe exsita astfel de conditii de autorizare) si nu are antecedente penale incompatibile cu activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare pe teritoriul Romaniei.
Cele 9 luni pe parcursul carora cetateanii uncrainieni pot sa munceasca in Romania fara aviz de angajare se refera la anul calendaristic. Conform art. 34 din OG 24/2015:
(1)Angajatorul/Beneficiarul prestarii de servicii care are incadrat in munca/detasat un strain din categoria celor prevazuti la art. 3 alin. (2) sau la art. 20 alin. (2) are obligatia de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrari, in cel mult 10 zile de la data inceperii activitatii acestora pe teritoriul Romaniei, copia contractului individual de munca, copia actului de detasare, precum si a inscrisurilor care atesta apartenenta la una dintre categoriile prevazute la art. 3 alin. (2) sau la art. 20 alin. (2), dupa caz.
(2)Angajatorul/Beneficiarul prestarii de servicii prevazut la alin. (1) are obligatia de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrari, in termen de 10 zile, modificarea sau incetarea contractului individual de munca incheiat cu strainul ori, dupa caz, incetarea detasarii acestuia.
Astfel, dupa incheierea contractului individual de munca si inregistrarea in Revisal, se comunica IGI copia contractului individual de munca intrucat a fost angajat un strain exceptat de la obtinerea avizului de angajare.
Daca cetateanul din Ucraina angajat nu obtine CNP romanesc se solicita eliberarea NIF pe baza depunerii formularului 030 acesta fiind necesar pentru declararea in formularul 030.
Conform art. 82 alin. (1) lit.e) din Codul de procedura fiscala:
e) pentru persoanele fizice care nu detin cod numeric personal, numarul de identificare fiscala atribuit de organul fiscal. In cazul obtinerii ulterioare a codului numeric personal, numarul de identificare fiscala atribuit anterior se inlocuieste de catre organul fiscal, cu preluarea informatiilor fiscale inregistrate in perioada detinerii numarului de identificare fiscala pe codul numeric personal. Actele administrative fiscale, actele de executare sau alte acte emise de organele fiscale si comunicate anterior inlocuirii numarului de identificare fiscala raman valabile.
Conform art. 82 alin. (1) lit.e) din Codul de procedura fiscala:
Orice persoana sau entitate care este subiect într-un raport juridic fiscal se înregistreaza fiscal primind un cod de identificare fiscala. Codul de identificare fiscala este:
e) pentru persoanele fizice care nu detin cod numeric personal, numarul de identificare fiscala atribuit de organul fiscal. In cazul obtinerii ulterioare a codului numeric personal, numarul de identificare fiscala atribuit anterior se inlocuieste de catre organul fiscal, cu preluarea informatiilor fiscale inregistrate in perioada detinerii numarului de identificare fiscala pe codul numeric personal.
Actele administrative fiscale, actele de executare sau alte acte emise de organele fiscale si comunicate anterior inlocuirii numarului de identificare fiscala raman valabile.
Astfel, in lipsa CNP – ului, salariatul poate fi declarat in declaratia 112 pe baza de NIF.
Un articol realizat in data de 1.03.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>