Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

CIM cu timp partial suspendat o luna, din cauza unui concediu medical. Care va fi baza de calcul a contributiilor sociale?

26 /Aug2022
CIM cu timp partial suspendat o luna, din cauza unui concediu medical. Care va fi baza de calcul a contributiilor sociale?
Tags: cim suspendat concediu medicalcim cu timp partial suspendat

"Intrebare: Avem un salariat cu contract de munca partial de 4h/zi care beneficiaza si de pensie de serviciu pentru limita de varsta (pensie militara). Salariatul nostru are salariul brut de incadrare sub nivelul salariului minim brut pe economie.

 Salariatul are contractul de munca suspendat pentru concediu medical din data de 26.01.2022 si va mai avea concediu medical cel putin pana la sfarsitul acestui an. Avand in vedere modificarile legislative aparute din 01.08.2022 introduse prin OG 16/2022 prin care salariatii cu contracte cu norma partiala vor avea de achitat, incepand cu veniturile lunii august, contributii sociale obligatorii la nivelul salariului minim brut pe tara aferent unei norme intregi, vrem sa stim cum putem proceda in situatia mai sus mentionata, avand in vedere ca salariatul este in concediu medical."

• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: comert cu ridicata

Raspunsul specialistului: 

Conform art. 146 alin. (5^6 si alin. (5^7) din Codul fiscal (articole introduse in Codul fiscal prin OG 16/2022):

Contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, calculata potrivit alin. (5), nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotei prevazute la art. 138 lit. a), art. 138^1 alin. (1) si (2), art. 138^2 alin. (1) sau art. 138^3 alin. (1), dupa caz, asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.


Aceasi prevedere se aplica si in cazul CASS.

Astfel, baza de calcul a contributiilor sociale nu poate fi mai mica decat: salariul de baza minim brut pe tara x numar de zile de contract activ/numarul de zile lucratoare din luna.

Iau exemplu o luna cu 22 zile lucratoare in care contractul individual de munca a fost suspendat intreaga luna.
2.550 x 0/22 = 0 lei.

Avand in vedere ca, contractul individual de munca este suspendat intreaga luna CAS si CASS se calculeaza la indemnizatia medicala chiar daca aceasta indemnizatie este mai mica decat salariu de baza minim brut pe tara.

Un raspuns valabil la data de 23.08.2022, oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "CIM cu timp partial suspendat o luna, din cauza unui concediu medical. Care va fi baza de calcul a contributiilor sociale?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".