Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Prime si bonusuri in cazul unui CIM suspendat pentru concediu medical

28 /Nov2023
Prime si bonusuri in cazul unui CIM suspendat pentru concediu medical
Tags: prima cim suspendatbonus cim suspendatcim suspendat concediu medical

"Societatea are in concediu medical o salariata cu cod de indeminzatie 14. Aceasta situatie dateaza din august 2022. Societatea acorda lunar bonus si prime anuale pentru toti salariatii, inclusiv salariatei mai sus mentionate.

Societatea a calculat si virat lunar contributiile pentru aceste sume acordate, inclusiv pentru aceasta salariata. Mentionez ca primele anuale se acorda conform CCM. In CCM si regulamentele societatii nu sunt mentionate aceste prime, bonusuri ca se acorda in cazul concediilor medicale. Va rugam sa ne specificati daca am acordat corect aceste bonusuri si prime, din prisma realizarii de venituri de natura salariala, pentru salariata mai sus mentionata. De asemenea, daca nu vom mai acorda bonusuri, prime de azi inainte, salariata se poate adresa tribunalului si sa aiba castig de cauza? Conform Codului muncii aici intervine suspendarea de drept."

Raspunsul specialistilor: 

Conform art. 49 din Codul muncii:

(1) Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.
(2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.

(3) Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.

Astfel, avand in vedere reglementarile legale de mai sus, in perioada suspendarii salariatii beneficiaza de drepturi salariale altele decat cele ce rezulta din munca prestata daca in contractul de munca individual sau colectiv s-a prevazut ca respectivele drepturi se acorda in perioada suspendarii contractului individual de munca. Vedeti in acest sens si hotararea judecatoreasca atasata.

Pierderea sau castigului unui proces depind de foarte multi factori asa incat nu pot sa concluzionez ce soarta ar avea un proces cu obiectul mentionat de dvs.

Un raspuns oferit in septembrie 2023, de catre expertii de la PortalSalarizare. Da click aici pentru mai multe sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si salarizare.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Prime si bonusuri in cazul unui CIM suspendat pentru concediu medical":
Rating:

Nota: 4.44 din 5 din 8 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".