Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Codul Muncii s-a modificat - ce model CIM se va folosi, pentru moment?

26 /Oct2022
Codul Muncii s-a modificat - ce model CIM se va folosi, pentru moment?
Tags: codul muncii modificatmodel cim nou

"Legea 283/2022 prevede, printre altele, ca angajatorii sa furnizeze mai multe informatii persoanelor selectate in vederea angajarii si angajatilor, prin introducerea acestor informatii in contractul individual de munca.

Tinand cont de faptul ca legea a intrat deja in vigoare, iar modelul-cadru al contractului individual de munca nu a fost inca publicat, cum ar trebui sa procedeze angajatorul pentru perioada de la data intrarii in vigoare a legii pana la data publicarii noului model de contract? Risca angajatorul sa fie sanctionat daca foloseste modelul vechi de contract pana la data publicarii noului model-cadru?"

• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: 4752

Raspunsul specialistilor: 

In ceea ce priveste noul model de CIM, facem mentiunea ca legiuitorul instituie obligativitatea realizarii acestui model de catre Inspectia Muncii, sens in care stabileste la art. IV din legea precizata ca in termen de 30 de zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, se stabileste prin ordin al ministrului muncii si solidaritatii sociale, la initiativa Inspectiei Muncii, modelul-cadru al contractului individual de munca prevazut la art. 17 alin. (8) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege.

La data intrarii in vigoare a ordinului prevazut la alin. (1), Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 64/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de munca, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 139 din 4 martie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.

In concluzie, in opinia noastra, pana la aparitia noului model de CIM ce va fi aprobat prin ordin al ministrului muncii si solidaritatii sociale, pentru noii angajati (in perioada de pana la aparitia ordinului mentionat), acestia ar trebui sa utilizeze modelul CIM aprobat prin OMSS nr. 64/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, modificand sau completand in mod corespunzator clauzele modificate prin Legea 283/2022.

Un raspuns valabil in octombrie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Codul Muncii s-a modificat - ce model CIM se va folosi, pentru moment?":
Rating:

Nota: 4.92 din 5 din 6 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".