Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Codul Muncii si cele 32 de noutati aparute - ce trebuie sa stie angajatorii?

26 /Oct2022
Codul Muncii si cele 32 de noutati aparute - ce trebuie sa stie angajatorii?
Tags: codul muncii modificat32 noutati codul munciiconcediu paternal codul muncii

Sunt 32 de modificari sau completari ale Codului muncii, cele mai multe avand legatura cu art. 17, referitor la clauzele contractului de munca. Actul normativ introduce clauze noi care trebuie inserate in toate contractele, conform viitorului model-cadru al CIM, stabilit prin ordin al ministrului muncii.

Noi drepturi pentru salariati se traduc in tot atatea obligatii pentru angajator: dreptul la concediul de ingrijitor, dreptul de a solicita trecerea pe un loc de munca vacant sau un program individualizat de munca, dreptul de a absenta in cazul unor urgente familiale etc.

Deja sunteti un pic ingrijorat?

Nu este cazul! In data de 17 noiembrie, in cadrul Seminarului National de Legislatia Muncii, in locatia de lux de la Crowne Plaza Bucuresti (sala Orhideea), specialistele Rodica Mantescu si Raluca Dimitriu vor limpezi in mod profesionist implicatiile practice ale tuturor acestor modificari! 

Pe parcursul unei singure zile veti afla toate raspunsurile dorite, astfel incat veti intelege foarte clar cum sunteti afectat si ce aveti de facut in continuare. 

Da, doresc sa particip la Seminarul National de Legislatia Muncii, detalii AICI >>>


Cele mai importante schimbari care vor fi aduse Codului muncii!


Ne referim aici la schimbarile cu impact major, adica la cele care vizeaza clauzele contractului de munca si care, din acest motiv, sunt importante pentru absolut toti angajatorii.

Astfel, iata cateva dintre informatiile noi pe care trebuie sa contina contractul de munca, conform noului act normativ:

1. care sunt elementele constitutive ale veniturilor salariale, evidentiate separat, si care este metoda de plata a salariului;

2. daca, in lipsa unui loc de munca fix, salariatul are posibilitatea sa-si desfasoare activitatea in locuri de munca diferite si daca deplasarea intre acestea este asigurata sau decontata de angajator;

3. care sunt conditiile de efectuare si de compensare sau plata a orelor suplimentare;

4. care sunt modalitatile de organizare a muncii in schimburi;

5. care sunt durata si conditiile perioadei de proba, daca exista;

6. care sunt conditiile privind formarea profesionala oferita de angajator;

7. daca angajatorul suporta asigurarea medicala privata, contributiile suplimentare la pensia facultativa sau la pensia ocupationala a salariatului etc.

Problema este ca aceste drepturi nu se mai acorda prin decizie unilaterala, ci devin parte componenta a contractului, de unde nu mai pot fi eliminate decat cu acordul salariatului.

Da, doresc sa particip la Seminarul National de Legislatia Muncii, detalii AICI >>>


Legea 283/2022 contine si alte noutati importante:

a) Este interzisa stabilirea unei noi perioade de proba in cazul in care, in termen de 12 luni, intre aceleasi parti se incheie un nou contract individual de munca pentru aceeasi functie si cu aceleasi atributii.

b) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, fara suprapunerea programului de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. Niciun angajator nu poate aplica un tratament nefavorabil salariatului care isi exercita acest drept.

c) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata efectuarii concediului paternal si a concediului de ingrijitor sau pe durata absentarii de la locul de munca in conditiile reglementate la art. 1522.

d) Salariatul are dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant care ii asigura conditii de munca mai favorabile daca si-a incheiat perioada de proba si are o vechime de cel putin sase luni la acelasi angajator;

Aflati exact ce dificultati practice apar si cum le puteti solutiona, participand la seminarul sustinut de expertele Raluca Dimitriu si Rodica Mantescu.

Rezervati-va chiar acum un loc la acest eveniment!

Confirmati chiar acum participarea dvs. la editia din 17 noiembrie 2022, care va avea loc la Crowne Plaza Bucuresti (sala Orhideea), in intervalul 9.00-16.00  Completati formularul de inscriere de mai jos si un reprezentant Rentrop & Straton va va contacta pentru a va comunica detalii despre program si despre modalitatea de achitare a taxei, INSCRIE-TE ACUM >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Codul Muncii si cele 32 de noutati aparute - ce trebuie sa stie angajatorii?":
Rating:

Nota: 4.13 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".