Vechiul Cod al muncii includea in acest motiv de concediere atat situatiile de necorespundere propriu-zisa, cat si cele in care salariatul era inapt sub aspect medical sa efectueze atributiile de serviciu corespunzatoare locului de munca ocupat.
Noul Cod al muncii a separat cele doua temeiuri, astfel incat temeiul prevazut la art. 61 lit. d) nu mai priveste decat lipsa de competenta sau calificare a salariatului.
Practic, necorespunderea profesionala constituie motivul cel mai uzual pentru concediere: angajatorul nu este satisfacut de munca ta!
Cea mai frecventa eroare a angajatorilor din acest punct de vedere este aceea de a masca, din complezenta, situatia de necorespundere, intemeind concedierea pe alte temeiuri, de exemplu pe motive economice.
Trebuie retinut ca toate celelalte temeiuri de concediere sunt strict reglementate de lege, iar schimbarea motivarii in fata instantei, in cazul n care te hotarasti sa contesti concedierea, nu va fi admisa. Deci, daca motivul real este insatisfactia angajatorului fata de munca prestata de catre tine, aceasta si numai aceasta trebuie sa fie motivarea concedierii.
Instanta nu are competenta de a expertiza tehnic calitatea muncii in raport cu pretentiile angajatorului.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Legis Plus Legislatia Muncii
De ce castiga atunci in mod frecvent salariatii in fata instantei, obtinand anularea concedierii pentru necorespundere?
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Legis Plus Legislatia Muncii
Deoarece foarte des angajatorii acorda prime de merit, ofera diplome de excelenta, premii si alte mijloace de stimulare in mod nediferentiat tuturor salariatilor. Or, toate acestea vor putea constitui probe in fata instantei in cazul unei concedieri pentru necorespundere profesionala.
Daca angajatorul, cu putin timp in urma, a scris o caracterizare laudativa cu privire la nivelul competentei tale, exista puternice motive pentru instanta sa presupuna ca necorespunderea profesionala a constituit doar un pretext pentru desfacerea contractului tau de munca si sa analizeze mai indeaproape imprejurarile cauzei!
Primele de merit avand de fapt o justificare umanitara sau sociala, calificativele anuale de „foarte bine“ acordate nediferentiat tuturor salariatilor, calificarea drept „angajatul lunii“ a tuturor salariatilor, prin rotatie, constituie tot atatea erori care pot duce la invalidarea ulterioara a unei decizii de concediere pentru necorespundere!
In ce imprejurari se poate dispune concedierea ta pentru necorespundere profesionala?
a) Necompetenta...continuarea in lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau, detalii AICI >>>