Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Concedierea conform legii - 6 aspecte esentiale de care trebuie sa tinem cont

08 /Iul2016
Concedierea conform legii - 6 aspecte esentiale de care trebuie sa tinem contTags: concedierecodul munciinecorespundere profesionalacercetare disciplinara

Concedierea este unul din cele mai sensibile subiecte de legislatia muncii, care poate genera erori de procedura cu consecinte serioase. Tineti cont de aceste aspecte esentiale, pentru a va asigura ca procedati in conformitate cu legea.

Legea acorda angajatorului dreptul de a dispune concedierea, atat timp cat sunt respectate conditiile prevazute de legislatia in vigoare. Atunci cand luati decizia de concediere, luati in calcul urmatoarele aspecte:

1. Motivele concedierii

Potrivit Codului Muncii, angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului sau pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

Astfel, in art. 61 din Codul Muncii sunt prevazute situatiile in care salariatul poate fi concediat pentru motive care tin de persoana sa:

a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanciune disciplinara

b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv, pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala

c) in cazul in care, prin decizie a organelor de competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;

d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat

2. Preavizul

Tipurile de concediere pentru care preavizul este obligatoriu sunt urmatoarele: concedierea pentru inaptitudine fizica si/sau psihica, concedierea pentru necorespundere profesionala  si concedierea din cauza desfiintarii locului de munca.

3. Cercetarea disciplinara

Concedierea disciplinara poate fi dispusa NUMAI in urma realizarii cercetarii disciplinare prealabile.

4. Dreptul la indemnizatia de somaj

Persoana beneficiaza de indemnizatie de somaj daca a fost concediata pentru inaptitudine fizica si/sau psihica, necorespundere profesionala sau desfiintarea locului de munca. In aceste situatii, este obligatorie notificarea ANOFM.

5. Caracterul imputabil

Concedierea disciplinara si concedierea in cazul in care salariatul este arestat preventiv au caracter imputabil.

6. Posibilitatea incadrarii pe un alt post, la acelasi angajator

Angajatorul propune trecerea pe un alt post a salariatul concediat pentru inaptitudine fizica si/sau psihica, desfiintarea locului de munca sau necorespundere profesionala.

Asadar, tineti cont de faptul ca, in functie de tipul de concediere, exista anumite elemente care trebuie respectate. Va reamintim ca decizia de concediere trebuie sa fie comunicata salariatului si confirmata. Imposibilitatea dovedirii comunicarii deciziei de concediere anuleaza efectele acesteia.

Carte Verde a Legislatiei Muncii isi gaseste utilitatea pentru toti profesionistii care au contact cu subiecte precum:

 • Angajarea in munca
 • Contractul individual de munca
 • Actele interne obligatorii ale angajatorului
 • Modul de acordare a zilelor libere
 • Efectuarea concediului de odihna
 • Formarea profesionala    
 • Preavizul   
 • Modificarea elementelor CIM
 • Incetarea CIM
 • Procedura de sanctionare a salariatilor
 • Nota sau Fisa de lichidare

Vezi aici cu ce te poate ajuta Cartea Verde a Legislatiei Muncii

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Concedierea conform legii - 6 aspecte esentiale de care trebuie sa tinem cont":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".