Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Cum se completeaza in mod CORECT adeverinta de vechime in munca?

17 /Feb2022
Cum se completeaza in mod CORECT adeverinta de vechime in munca?
Tags: adeverinta vechime in muncacompletare adeverinta vechime in muncavechime in munca solicitare adeverinta

Va reamintim ca, la art. 7 alin. (5) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor se prevede obligatia angajatorului de a emite, la incetarea activitatii salariatului, „o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, precum si un extras din registru”.

Cum se va completa adeverinta de vechime in munca?

"Un salariat angajat din data de 01.10.2007 pana la data de 05.01.2022, solicita adeverinta de vechime la plecarea din unitate, cum se completaza adeverinta? care sunt sumele care trebuie cuprinse in adeverinta? Exemplu de venituri care compun salarul brut lunar: salarul de incadrare de 5000, spor de vechime5%, spor de vechime in firma 100, prima de performanta 300, si prima aleatorie (diferita de la luna la luna) 500."

Raspunsul specialistilor: 

Pentru domeniul privat, actul normativ mentionat mai sus nu prevede in mod expres un format al acestei adeverinte, insa un model poate fi gasit pe paginile de internet ale inspectoratelor teritoriale de munca.

Acest model a fost stabilit de Inspectia Muncii printr-o Procedura de lucru privind intocmirea si eliberarea adeverintelor si certificatelor de catre inspectoratele teritoriale de munca, elaborata in anul 2010 (http://www.itmbucuresti.ro/Metodologie%20adeverinte.pdf ) si modelul este utilizat in practica de angajatorii din mediul privat.

De asemenea, in modelele de adeverinta prezentate pe paginile de internet ale inspectoratelor teritoriale de munca, denumirea rubricii referitoare la veniturile salariatului este „Salariul de baza, inclusiv sporurile care intra in calculul punctajului mediu anual”, deci practic trebuie trecute veniturile salariale asupra carora se retine contributia la asigurarile sociale (pensii).

Mai facem precizarea ca, pana la data de 31.12.2010 dovada vechimii in munca se facea cu Carnetul de munca care, de la data de 01.01.2011, s-a desfiintat prin abrogarea Decretului nr. 92/1976. 

Daca insa in Carnetul de munca al salariatului (pentru perioada 2007-2010) nu sunt inscrise toate veniturile (sporuri) asupra carora s-a retinut contributia la pensii (conform legislatiei din acea perioada), apreciem ca adeverinta ar trebui sa acopere si acea perioada, tocmai pentru a se evidentia toate acele venituri care constituie baza de calcul pentru contributia la asigurarile sociale.

Un raspuns valabil la 16.02.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cum se completeaza in mod CORECT adeverinta de vechime in munca?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 9 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".