Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Eliberare adeverinta de vechime in munca - ce trebuie sa stie angajatorii?

20 /Mar2023
Eliberare adeverinta de vechime in munca - ce trebuie sa stie angajatorii?
Tags: eliberare adeverinta vechime in muncaadeverinta vechime in munca

"Am intrat pe site-ul ITM-ului pt a vedea ce model de adeverinta de vechime este publicata acolo si am vazut ca in partea de jos a modelului de adeverinta scrie: "In baza documentelor depuse de angajator la ITM, se certifica valabilitatea inscrierilor din prezenta adeverinta pentru stabilirea vechimii in munca." si intrebarea mea este: trebuie sa prezentam adeverintele de vechime la ITM pt a certifica valabilitatea lor? Nu este suficient sa inmanam direct fostului angajat adeverinta de vechime?"

Raspunsul specialistului: 

Legislatia in vigoare nu reglementeaza un anumit model pentru adeverinta de vechime, Codul muncii stipuland in mod expres in cuprinsul art. 34 alin.(5) doar elementele ce trebuie sa se regaseasca obligatoriu in cuprinsul acesteia, modelul de redactare fiind lasat la latitudinea fiecaruia angajator.

Totodata, la art. 7 alin.(8) din HG nr.905/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, se precizeaza ca in situatia in care angajatorul se afla in imposibilitatea de a elibera un extras din registru, astfel cum este prevazut la alin. (6) al aceluiasi articol, salariatul/fostul salariat poate solicita inspectoratului teritorial de munca eliberarea unui extras din registru din care sa rezulte activitatea desfasurata la acesta, in calitate de salariat. Inspectoratul teritorial de munca in cauza elibereaza documentul, in baza registrului electronic transmis de angajator, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

In mod expres, referire la necesitatea avizarii de catre ITM a anumitor documente observam la art. 31 alin.(5) teza a III-a din Codul muncii conform carora “La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereaza obligatoriu o adeverinta, care este vizata de inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul.” In acest sunt si prevederile Ordinului 826/2014.

Prin urmare, din analiza prevederilor legale nu se desprinde obligativitatea vizarii adeverintei eliberata de angajator in conditiile art. 34 alin.(5) din Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare de catre ITM, sens in care apreciem ca acest lucru nu este necesar.
In situatii particulare, expres reglementate, transmiterea anumitor documente ITM si avizarea corespunzatoare a acestora urmand a se realiza punctual, in conditiile prevederilor care reglementeaza acest lucru.

De altfel, adeverintele prezentate pe diferite site-uri ale institutiilor publice sunt intocmite cu caraceter de recomandare pentru a veni in sprijinul cetatenilor, insa nu au un caracter obligatoriu si nu sunt tipizate (a se vedea model adeverinta vechime in munca accesibil pe pagina oficiala de web a Inspectiei Muncii). 

Un raspuns oferit in februarie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click AICI pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Eliberare adeverinta de vechime in munca - ce trebuie sa stie angajatorii?":
Rating:

Nota: 4.57 din 5 din 21 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".