Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Invoirea la locul de munca. Procedura de recuperare poate fi stabilita in Regulamentul intern?

02 /Iul2024
Invoirea la locul de munca. Procedura de recuperare poate fi stabilita in Regulamentul intern?
Tags: invoirea la locul de muncainvoire procedura regulament intern

"Va rugam sa ne transmiteti, daca aveti, o procedura de invoire aplicabila salariatilor. Invoirile presupun recuperarea timpului?

Ar fi utila o cerere de invoire pe care salariatul sa o solicite si angajatorul sa o aprobe? Putem adauga in continutul Regulamentului Intern aceste prevederi?"

Raspunsul specialistilor: 

Notiunea de ore invoire nu este reglementata de Codul muncii. Este o practica prevazuta in Regulamentul intern al angajatorului prin care se permite absentarea motivata a salariatilor de la locul de munca, pentru cateva ore sau cel mult o zi pentru rezolvarea unor probleme personale neprevazute.

Totul despre Orele suplimentare si munca in zi de repaus - Evitati amenzile de 15.000 de lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara, detalii AICI >>>

In opinia noastra fiecare angajator isi poate stabili procedura de acordare si de recuperare/compensare a orelor de invoire solicitate de salariati.

Prin Regulamentul intern puteti reglementa posibilitatea de recuperare/compensare a orelor de invoire. Important este sa existe o evidenta stricta a acestor ore si o procedura clara de gestionare a lor, pe care sa o aduceti la cunostinta salariatilor.

Puteti analiza si posibilitatea de recuperarea a orelor nelucrate, sub forma prelungirii cu acest scop, a programului de munca, daca specificul activitatii va permite o asemenea abordare. Astfel, daca un salariat a solicitat si a venit intr-o zi cu 2 ore mai tarziu la munca, deoarece a fost, spre exemplu, la medic, atunci recuperarea se poate face in aceeasi zi prin ramanerea la serviciu inca doua ore dupa terminarea programului normal, sau se poate face intr-o alta zi a saptamanii, in mod similar. Aceste ore in care salariatul sta peste program nu sunt ore suplimentare, ci sunt ore de recuperare a absentei motivate de la serviciu.

Desigur, daca se stabileste prin regulmentul intern ca orele de invoire sa fie aprobate printr-o cerere, in acest caz fiecare salariat trebuie sa intocmeasca o cerere in care sa prevada cate ore are nevoie pentru a fi invoit. Totodata, angajatorul, poate stabili chiar pe cererea salariatului cum si cand vor fi recuperate orele nelucrate.

Un raspuns oferit in iunie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Invoirea la locul de munca. Procedura de recuperare poate fi stabilita in Regulamentul intern?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".