Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Legea 193/2020: Obligatii de plata pentru firmele care nu angajeaza persoane cu handicap

07 /Sep2020
Tags: drepturi persoane cu handicapangajare persoane cu handicapplata salariul minim

Va reamintim ca Legea nr. 193/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 767 din 21 august 2020.

Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:[...]
3. La articolul 78, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(3) Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute la alin. (2), pot opta pentru una dintre urmatoarele obligatii:

a) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;

b) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand echivalentul a minimum 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentand diferenta pana la nivelul sumei prevazute la lit. a) sa achizitioneze, pe baza de parteneriat, produse sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate in unitati protejate autorizate."

4. La articolul 81 alineatul (2), dupa litera b) se introduce o noua litera, litera c), cu urmatorul cuprins:

 (2) Unitatile protejate pot fi:
"c) fara personalitate juridica, cu gestiune proprie, sub forma de sectii, ateliere sau alte structuri in cadrul organizatiilor fara scop patrimonial, care au angajate minimum 3 persoane cu handicap reprezentand cel putin 30% din totalul angajatilor sectiei, atelierului sau structurii respective."

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Legea 193/2020: Obligatii de plata pentru firmele care nu angajeaza persoane cu handicap":
Rating:

Nota: 3.72 din 5 din 9 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".