Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Ce optiuni au angajatorii care nu pot angaja persoane cu handicap

12 /Apr2017
Tags: angajare persoane cu handicapincadrare in munca persoane cu handicappersoane cu handicap

Incadrarea in munca de persoane cu handicap este chiar obligatorie, pentru firmele care depasesc un anumit numar de salariati.

Astfel, agentii economici care au cel putin 50 de angajati, precum si autoritatile si institutiile publice au obligatia de a angaja persoane cu handicap cu contract individual de munca intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.

Agentii economici, autoritatile si institutiile publice, carora obiectul de activitate al societatii nu le permite angajarea de persoane cu handicap pot opta pentru indeplinirea uneia dintre urmatoarele obligatii:

a) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;

Incepand cu data de 1 februarie 2017, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este de 1.450 lei lunar (Hotararea Guvernului nr. 1/2017).

b) sa achizitioneze produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat.

Exemplu

S.C. ARDO S.R.L. are un numar de 72 de salariati. Activitatea prestata in unitate nu permite angajarea de persoane cu handicap. Angajatorul are obligatia sa incheie un parteneriat cu una sau mai multe unitati protejate in vederea achizitionarii de produse sau servicii, valoarea acestora fiind calculata astfel: 72 salariati x 4% = 2,88; 50% din salariul minim brut pe tara 1.450 lei = 725 lei ; 725 lei x 2,88 = 2.088 lei

S.C. ARDO S.R.L. are obligatia achizitionarii de produse sau servicii in valoare de 2.088 lei lunar.


De asemenea, unitatile protejate infiintate in cadrul organizatiilor persoanelor cu handicap care pot desfasura activitati de vanzari/intermedieri, cu conditia ca minimum 75% din profitul obtinut sa fie destinat programelor de integrare socio-profesionala a persoanelor cu handicap din organizatiile respective, sunt scutite sa mai achizitioneze produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat.

Persoanele cu handicap pot fi incadrate in munca potrivit pregatirii lor profesionale si capacitatii de munca, atestate prin certificatul de incadrare in grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel judetean sau al sectoarelor municipiului Bucuresti (art. 78 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 republicata).

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Ce optiuni au angajatorii care nu pot angaja persoane cu handicap":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".