Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Masurile fiscale luate de autoritati trebuie sa mentina lichiditatile si locurile de munca

16 /Mar2020
Tags: management de crizadeducere tvacapitalul de lucru

Autoritatile sunt datoare sa vina cu un pachet de masuri fiscale care sa vina in sprijinul afacerilor fara sa blocheze platile si care sa sustina mentinerea locurilor de munca si a lichiditatilor in economie.

"In acest context, impactul major atat asupra lichiditatilor companiilor, cat si asupra bugetului de stat provine din valoarea taxelor si impozitelor salariale si a taxei pe valoarea adaugata. Reamintim una din masurile fiscale deja implementate in trecut in materie de TVA, respectiv sistemul de TVA la incasare. In cateva cuvinte, acest sistem presupune ca obligatia de declarare si plata TVA catre bugetul de stat intervine la momentul incasarii facturilor de la clienti.



Implicit, dreptul de deducere TVA in cazul achizitiilor intervine la momentul platii facturilor catre furnizori. Un astfel de sistem este extrem de benefic intrucat are un impact direct strict asupra cash flow-ului companiilor deoarece contravaloarea TVA din facturi nu reprezinta niciun venit si nicio cheltuiala, fiind doar o taxa datorata bugetului de stat", se arata intr-un comunicat al firmei Cromwell Evan Global, remis Agerpres.

Reprezentantii companiei, citati de aceeasi sursa, considera ca acest sistem poate fi implementat doar de IMM-urile a caror cifra de afaceri nu depaseste suma de 2,25 milioane si ca extinderea posibilitatii aplicarii acestui sistem la nivelul tuturor firmelor ar putea sa diminueze impactul in cashflow al acestora.

"Cu siguranta multe alte masuri trebuie sa fie luate in considerare, mai ales avand in vedere flexibilitatea demonstrata de Comisia Europeana in ceea ce priveste deficitul bugetar la nivel de tara, precum si ridicarea limitarilor cu privire la ajutoarele de stat pentru statele membre. La nivel European exista deja exemple de state care au anuntat o serie de masuri fiscale extrem de agresive in sensul impulsionarii economiilor proprii, precum Germania.


Desigur, Romania nu va putea sa importe mutatis mutandis masurile implementate de alte state, intrucat economia fiecarui stat are elementele sale specifice, insa, cu siguranta guvernul in colaborare cu mediul de afaceri din Romania va putea identifica acele masuri potrivite pentru economia romaneasca. Spre exemplu, consideram ca Banca Nationala a Romaniei va fi unul din actorii principali in perioada imediat urmatoare avand o responsabilitate uriasa nu numai in ceea ce priveste rata dobanzii de referinta sau valoarea monedei nationale in raport cu alte valute, ci si in rolul sau de regulator al sistemului bancar. De asemenea, statul va trebui sa creasca volumul proiectelor investitionale", au precizat reprezentantii firmei, citati de aceeasi sursa.

De retinut insa ca, in opinia reprezentantilor companiei, si mediul privat are o responsabilitate in aplicarea unor masuri de gestionare si reducere a crizei, prin managementul eficient al capitalului de lucru si analiza investitiilor, dar si a politicii de dividende in special a distribuirii lor si a politicilor de finantare.

Acestia au reamintit si faptul ca autoritatie incearca sa gaseasca masuri care sa reduca impactul situatiei actuale asupra economiei si ca o prima decizie in acest sens este amanarea la plata a taxelor si impozitelor locale.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Masurile fiscale luate de autoritati trebuie sa mentina lichiditatile si locurile de munca":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".