"In acest context, impactul major atat asupra lichiditatilor companiilor, cat si asupra bugetului de stat provine din valoarea taxelor si impozitelor salariale si a taxei pe valoarea adaugata. Reamintim una din masurile fiscale deja implementate in trecut in materie de TVA, respectiv sistemul de TVA la incasare. In cateva cuvinte, acest sistem presupune ca obligatia de declarare si plata TVA catre bugetul de stat intervine la momentul incasarii facturilor de la clienti.
Implicit, dreptul de deducere TVA in cazul achizitiilor intervine la momentul platii facturilor catre furnizori. Un astfel de sistem este extrem de benefic intrucat are un impact direct strict asupra cash flow-ului companiilor deoarece contravaloarea TVA din facturi nu reprezinta niciun venit si nicio cheltuiala, fiind doar o taxa datorata bugetului de stat", se arata intr-un comunicat al firmei Cromwell Evan Global, remis Agerpres.
Reprezentantii companiei, citati de aceeasi sursa, considera ca acest sistem poate fi implementat doar de IMM-urile a caror cifra de afaceri nu depaseste suma de 2,25 milioane si ca extinderea posibilitatii aplicarii acestui sistem la nivelul tuturor firmelor ar putea sa diminueze impactul in cashflow al acestora.
"Cu siguranta multe alte masuri trebuie sa fie luate in considerare, mai ales avand in vedere flexibilitatea demonstrata de Comisia Europeana in ceea ce priveste deficitul bugetar la nivel de tara, precum si ridicarea limitarilor cu privire la ajutoarele de stat pentru statele membre. La nivel European exista deja exemple de state care au anuntat o serie de masuri fiscale extrem de agresive in sensul impulsionarii economiilor proprii, precum Germania.
Portal Codul Muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Desigur, Romania nu va putea sa importe mutatis mutandis masurile implementate de alte state, intrucat economia fiecarui stat are elementele sale specifice, insa, cu siguranta guvernul in colaborare cu mediul de afaceri din Romania va putea identifica acele masuri potrivite pentru economia romaneasca. Spre exemplu, consideram ca Banca Nationala a Romaniei va fi unul din actorii principali in perioada imediat urmatoare avand o responsabilitate uriasa nu numai in ceea ce priveste rata dobanzii de referinta sau valoarea monedei nationale in raport cu alte valute, ci si in rolul sau de regulator al sistemului bancar. De asemenea, statul va trebui sa creasca volumul proiectelor investitionale", au precizat reprezentantii firmei, citati de aceeasi sursa.
De retinut insa ca, in opinia reprezentantilor companiei, si mediul privat are o responsabilitate in aplicarea unor masuri de gestionare si reducere a crizei, prin managementul eficient al capitalului de lucru si analiza investitiilor, dar si a politicii de dividende in special a distribuirii lor si a politicilor de finantare.
Acestia au reamintit si faptul ca autoritatie incearca sa gaseasca masuri care sa reduca impactul situatiei actuale asupra economiei si ca o prima decizie in acest sens este amanarea la plata a taxelor si impozitelor locale.