Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

O banca testeaza pentru prima data moneda digitala

21 /Feb2020
Tags: moneda digitalabanca centrala suediaproiect moneda digitala

Pentru prima oara in lume, o banca testeaza in mod oficial moneda digitala. Daca se va lua decizia ca aceasta moneda sa intre in circulatie, vor fi simulate activitati bancare zilnice prin intermediul acesteia si operatiuni specifice activitatii bancare precum plati, depozite si retrageri de pe un portofel digital.

Riksbank, banca centrala a Suediei, a transmis printr-un comunicat oficial ca obiectivul acestui proiect este de a arata felul in care moneda digitala, denumita "e-krona", ar putea fi utilizata de publicul larg. 

In luna ianuarie, mai multe banci centrale din diferite tari au luat decizia de a analiza posibilitatea utilizarii la scara larga a monedei digitale (CBDC). Tarile care si-au unit eforturile in acest sens, potrivit Mediafax sunt: Marea Britanie, Japonia, Suedia si Elvetia. 

Conform aceleiasi surse, CBDC reprezinta moneda digitala emisa si guvernata de banca centrala a unei tari. La polul opus se afla criptomenedele (bitcoin fiind un astfel de exemplu), produse prin "rezolvarea unor exercitii complexe matematice si guvernate de comunitati online" si nu de o institutie bancara, scrie Mediafax. 

Potrivit aceleiasi surse, scaderea accentuata a utilizarii numerarului si concurenta valutelor alternative, precum Libra (Facebook) a determinat bancile centrale sa ia in considerare emiterea propriilor monede electronice. Banca Centrala a Suediei considera ca efectuarea platilor avand ca moneda digitala e-krona va fi la fel de simplu ca trimiterea unui SMS. 

Testele care vin din partea Suediei in ce priveste moneda digitala sunt firesti in contextul in care, tramsmite sursa citata, "Suedia este tara cea mai putin dependenta de banii cash din lume". Chiar daca la acest moment se deruleaza o analiza complexa la un nivel restrans in ce priveste utilizarea e-krona in viitor, nu sunt excluse utilizari din ce in ce mai extinse in functie de primele concluzii ale acestui proiect. 

Se mentioneaza, totodata, ca proiectul se va derula pana in luna februarie a anului 2021 si ca se utilizeaza tehnolgia blockchain. 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "O banca testeaza pentru prima data moneda digitala":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".