Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

O treime dintre angajatii romani lucreaza exclusiv remote; doar 40% se duc zilnic la birou

29 /Iun2023
O treime dintre angajatii romani lucreaza exclusiv remote; doar 40% se duc zilnic la birou
Tags: angajati lucreaza remoteangajati sistem hibridmersul zilnic la birou

Ca lucrurile s-au schimbat pe scena pietei muncii odata cu declansarea pandemiei in 2020, nu mai este un secret pentru nimeni. In acest context, statisticile arata ca un procent de 40% dintre angajatii white-collar se duc zilnic la birou in prezent, in timp ce 28% lucreaza in sistem hibrid iar o treime exclusiv remote.

Potrivit unui sondaj realizat de o platforma de recrutare si citat de Agerpres:

"Piata de birouri a avut mult de suferit in ultimii ani, intrucat tot mai multi angajati au preferat biroul de acasa in locul sediului companiei. Ca urmare, unii dintre proprietarii cladirilor de birouri din Romania deja se orienteaza catre solutii alternative de utilizare a spatiilor goale, in timp ce companiile redistribuie bugetele pe care le-ar fi alocat chiriei si utilitatilor. Cu toate acestea, modul de lucru hibrid este una dintre solutiile care contribuie la mentinerea ratei de ocupare a spatiilor de birouri, in timp ce raspunde nevoii angajatilor de a reduce timpul dedicat navetei, dar si aceleia de a se intalni cu colegii. In prezent, dintre angajatii white-collar, 28% lucreaza in sistem hibrid, in timp ce alti 40% se duc zilnic la birou. Totodata, circa o treime dintre angajati lucreaza exclusiv remote".

Mersul zilnic la birou, tot mai rar intalnit

In perioada pandemiei, 7 din 10 respondenti ai sondajului au lucrat de acasa sau intr-o formula hibrida. Astfel, datele indica faptul ca foarte putini angajati s-au mai intors la stilul clasic de lucru, ce presupune mersul zilnic la birou.

Precizam si ca firmele si companiile au fost nevoite sa se adapteze, introducand noi facilitati pentru a atrage oamenii inapoi la birou sau optiuni flexibile de lucru. In acest sens, 14% dintre respondenti spun ca angajatorul le permite lucrul de acasa pentru perioade limitate, 26% in regim hibrid iar 21% pe termen nelimitat.

Flexibilitatea modului de lucru a devenit atat de importanta incat 60% dintre respondenti au declarat ca ei insisi (27%) sau colegi de-ai lor au luat in calcul sa-si schimbe jobul din acest motiv, optand pentru unul care sa le permita sa lucreze cum isi doresc.

"Raportul de forte dintre companii si angajati s-a schimbat dupa pandemie, iar acest lucru se vede in puterea angajatilor de a schimba un job care nu le ofera flexibilitatea de care au nevoie acum. Modul de lucru remote a schimbat abordarea oamenilor, care au ajuns sa aprecieze acum drept un avantaj standard ceea ce altadata era perceput ca fiind un beneficiu extra", a explicat Ana Visian, marketing manager Bestjobs.

In noul context de lucru, sedintele cu echipa s-au mutat si ele preponderent online (70%), intrucat reunirea echipelor in acelasi loc fizic a devenit tot mai dificila.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "O treime dintre angajatii romani lucreaza exclusiv remote; doar 40% se duc zilnic la birou":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".