Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Parlamentul a ADOPTAT proiectul legii privind prevenirea si combaterea hartuirii la locul de munca

06 /Mar2024
Parlamentul a ADOPTAT proiectul legii privind prevenirea si combaterea hartuirii la locul de munca
Tags: prevenirea si combaterea hartuirii la locul de muncaconventia nr.190/2019lege prevenire hartuire la locul de munca

Vesti bune pentru salariatii din Romania, avand in vedere ca vor aparea noi legi menite sa apere salariatii de abuzuri si nedreptati.

Concret, Parlamentul a adoptat, in data de 6 martie 2024, legea de ratificare a Conventiei nr.190/2019 a Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) privind eliminarea violentei si a hartuirii in lumea muncii.

Greseala pe care o fac toti angajatorii legat de hartuirea morala!  Amenda e sigura - Parcurgeti fara intarziere ghidul “Hartuirea si discriminarea la
locul de munca. Legislatie explicata si studii de caz”
! Va protejeaza total impotriva unor amenzi de pana la 200.000 de lei, DETALII AICI >>>

„Proiectul a fost initiat de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale. Are o semnificatie aparte acest vot dat inainte de 8 martie. Noua lege vine sa protejeze angajatii de abuzuri la locul de munca, indiferent ca sunt barbati sau femei. Conceptele de „violenta si hartuire” au fost redefinite conform evolutiilor tehnologice si acum acopera, printre altele, abuzul fizic, abuzul verbal, hartuirea, mobbingul, hartuirea sexuala, amenintarile si urmarirea/supravegherea. In plus, nu mai este limitat locul in care se poate produce un astfel de abuz doar in spatiul serviciului, ci si in delegatii, team-building-uri, in timpul transportului si chiar in comunicarile on-line”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale.

Ratificarea Conventiei OIM aduce mai multa claritate in legislatia nationala si reuneste norme juridice care se regaseau in mai multe acte normative uneori dificil de aplicat.

Prin noul cadru legal vor fi protejati atat angajatii, cat si persoanele care sunt in perioada de proba, de ucenicie, practica, de voluntariat sau sunt fosti angajati.

Conventia OIM imbunatateste cadrul legal actual cu privire la:

- securitate si sanatate in munca;

- asigurarea inspectiei si investigarea cazurilor de violenta si hartuire;

- justitie (urmarire penala, asistenta juridica);

- problematica de gen si discriminare;

- sanatate publica (supravegherea furnizarii de ingrijiri medicale si consiliere psihologica);

- protectie sociala (cazarea victimelor in adaposturi, integrarea pe piata muncii a victimelor etc.), concluzioneaza Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Parlamentul a ADOPTAT proiectul legii privind prevenirea si combaterea hartuirii la locul de munca":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".