Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Pensie initiala. Aplicare indice corectie. Cum procedam?

15 /Iun2021
Pensie initiala. Aplicare indice corectie. Cum procedam?
Tags: pensie initialadecizie pensionareaplicare indice corectierecalculare pensie anticipata

“O decizie de pensionare anticipata din anul 2017 nu a fost pusa in plata, dar nici anulata sau contestata in termen de 45 zile. In martie 2022, cand se va depune dosarul de pensie pentru limita de varsta, indicele de corectie va fi aplicat cel din 2017 sau cel din 2022? Daca persoana in cauza va mai lucra dupa primirea deciziei, la urmatoarea recalculare se va aplica indicele de corectie din 2017 sau cel de la acea data?”


Raspunsul specialistului:

Potrivit art.170 alin.(1) din Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru persoanele inscrise la pensie incepand cu data intrarii in vigoare a acestei legi, la punctajul mediu anual determinat in conditiile art. 95 se aplica un indice de corectie calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut realizat si valoarea unui punct de pensie in vigoare la data inscrierii la pensie, actualizata cu rata medie anuala a inflatiei pe anul 2011.

Indicele de corectie se aplica o singura data, la inscrierea initiala la pensie (alin.(3) al aceluiasi articol).

Conform art. 114 alin. (1) din Legea nr. 263/2010:

Art. 114. - (1)   (1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:

a) pensionarul si-a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat, cu care Romania a incheiat conventie de reciprocitate in domeniul asigurarilor sociale, daca, potrivit prevederilor acesteia, pensia se plateste de catre celalalt stat;

b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, realizeaza venituri lunare aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) si b) sau pct. II;

c) pensionarul de invaliditate sau pensionarul urmas prevazut la art. 84 lit. c) ori cel prevazut la art. 86 alin. (1) nu se prezinta la revizuirea medicala obligatorie sau la convocarea Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca sau a centrelor regionale de expertiza medicala a capacitatii de munca;

d) pensionarul de invaliditate nu mai urmeaza programele recuperatorii, intocmite de medicul expert al asigurarilor sociale, prevazute la art. 81 alin. (1);

e) pensionarul de invaliditate, incadrat in gradul I sau II de invaliditate, precum si pensionarii urmasi incadrati in gradul I sau II de invaliditate realizeaza venituri lunare aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) si b) sau pct. II;

f) pensionarul de invaliditate, incadrat in gradul III de invaliditate, precum si copilul pensionar de urmas, incadrat in gradul III de invaliditate, realizeaza venituri lunare aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) si b) sau pct. II, depasind jumatate din programul normal de lucru al locului de munca respectiv;

g) pensionarul urmas, prevazut la art. 84 lit. a), a implinit varsta de 16 ani si nu face dovada continuarii studiilor;

h) sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, prevazut la art. 86 - 88, realizeaza venituri lunare mai mari de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) si b) sau pct. II;

i) sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, s-a recasatorit;

j) sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii din sistemul public de pensii, opteaza pentru o alta pensie, potrivit legii, din acelasi sistem, sau dintr-un alt sistem de asigurari sociale, neintegrat sistemului public de pensii;

j^1) copiii militarilor, politistilor ori functionarilor publici cu statut special in activitate sau in rezerva, mobilizati sau concentrati in unitati militare, decedati ca urmare a unor actiuni specifice, prin accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite in timpul si din cauza serviciului sau a unor misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, carora li s-a deschis dreptul la pensie de urmas in sistemul public de pensii, opteaza pentru o alta pensie, potrivit art. 55 alin. (1^1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificarile si completarile ulterioare.

De asemenea, conform art. 64 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 la data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate.

Din interpretarea sistematica si teleologica a textelor de lege mentionate rezulta ca data inscrierii initiale la pensie este cea care rezulta din prima decizie de pensionare anticipata, ca plata acesteia se suspenda pe perioada in care asiguratul se afla in una dintre situatiile prevazute de lege si ca la implinirea varstei de pensionare pentru limita de varsta pensia anticipata se transforma in pensie pentru limita de varsta prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare.

Altfel spus, recalcularea cuantumului pensiei anticipate prin aditionarea altor stagii de cotizare realizate dupa pensionarea anticipata nu conduce la nasterea unui alt drept initial la pensie, ci doar la recalcularea cuantumului acesteia, ca urmare a transformarii pensiei dintr-o categorie in alta.

Date fiind dispozitiile art. 149 alin. (4) din Legea nr. 263/2010, decizia de pensionare pentru pensie anticipata este definitiva sub acest aspect - data nasterii initiale a dreptului la pensie, intrucat nu s-a contestat in termenele mentionate in Legea nr. 263/2010.

In situatiile in care dreptul initial la pensie s-a nascut anterior obtinerii pensiei pentru limita de varsta, respectiv la data obtinerii dreptului de pensie anticipata, indicele de corectie nu este aplicabil, fiind fara relevanta juridica nepunerea in plata a deciziei de pensionare sub aspectul stabilirii datei la care s-a nascut dreptul initial la pensie intrucat, potrivit textelor sus-mentionate, a operat doar suspendarea efectelor deciziei de pensionare cu privire la plata drepturilor banesti.

In ceea ce priveste recalcularea drepturilor de pensie, asa cum am mentionat si mai sus, la implinirea conditiilor prevazute de lege, pensia anticipata se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate.
 

Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>


 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Pensie initiala. Aplicare indice corectie. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 4.43 din 5 din 21 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".