Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Sanctiune angajator pentru netransmitere date in Revisal. Amenda pana la 8.000 lei!

24 /Iul2020
Tags: sanctiune revisalsanctiune angajatorsanctiune date revisalnetransmitere date revisaldecizie pensionare

Ce sanctiune va suporta un angajator care a inregistrat in Revisal incetarea CIM a unui angajat (care a indeplinit conditiile de pensionare pentru limita de varsta la 06.06.2020) abia la primirea de la Casa de Pensii a deciziei de pensionare a acestuia la 24.06?

Raspunsul specialistului:

Conform art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter exceptional, pentru salariata care opteaza in scris pentru continuarea executarii contractului individual de munca, in termen de 30 de zile calendaristice anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la varsta de 65 de ani;

- la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III;
- la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei anticipate partiale;
- la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei anticipate;
- la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
- la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I saui II.

Asadar, in cazul pensiei la limita de varsta, contractul inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare indiferent de vointa salariatului sau a angajatorului.

Dupa data indeplinirii conditiilor cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionar contractul existent incetand de drept, nu mai exista. Salariatul putand presta activitate fie in baza aceluiasi contract daca a solicitat continuarea raportului de munca astfel cum am expus mai sus, fie se incheie cu acesta un alt contract de munca.

Conform art. 3 alin. (2) lit. p) din HG 905/2017, data si temeiul legal al incetarii contractului individual de munca se transmit in Revisal cel tarziu la data incetarii contractului individual de munca, la data luartii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca (art. 4 alin. (1) lit. f) din HG 905/2017).

Netransmiterea datelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. p), cel tarziu la data incetarii contractului individual de munca, termen prevazut la art. 4 alin. (1) lit. f) din HG 905/2017, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei (art. 8 alin. (2) lit. d) din HG 905/2017).

 Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro


 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Sanctiune angajator pentru netransmitere date in Revisal. Amenda pana la 8.000 lei!":
Rating:

Nota: 4.92 din 5 din 6 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".