Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Peste 40% din timpul unui angajat din departamentul HR este ocupat de birocratia inutila a actelor

05 /Dec2023
Peste 40% din timpul unui angajat din departamentul HR este ocupat de birocratia inutila a actelor
Tags: timpul angajatilor din hrsemnatura electronica resurse umane

Vesti mai putin bune in ceea ce priveste actele si dosarele fizice, care inca ocupa mult timp din programul de munca al angajatilor. Concret, o pondere de 40% din timpul unui angajat din departamentul de resurse umane (HR) este ocupat de birocratia inutila a semnarii si arhivarii documentelor de munca, in lipsa semnaturii electronice, arata concluziile unei analize de specialitate.

"Introducerea semnaturii electronice pe documentele de munca si arhivarea lor automata au condus la eliminarea unei risipe importante de timp pentru angajatii din HR. 10% dintre angajatii noi isi parasesc angajatorul in prima luna de la angajare, procent care ar putea fi diminuat daca HR-ul s-ar ocupa mai atent de procesul de integrare in echipa a noilor colegi. O companie poate sa isi digitalizeze astazi semnarea documentelor de munca si sa le si arhiveze electronic cu doar 0,1 euro per semnatura, un cost aproape nesemnificativ pentru angajator. Insa, economiile de timp, bani si resurse care imbunatatesc securitatea datelor si arhivarea lor in siguranta sunt nepretuitele avantaje ale semnaturii electronice. In plus, angajatorii care folosesc semnatura electronica promoveaza responsabilitatea fata de mediu si reduc la minimum erorile umane in gestiunea actelor angajatilor", explica Adrian Dinu, fondator si director general al grupului de firme Creasoft.

Totusi, unul dintre cele mai mari "cosmaruri" ale directorilor de resurse umane - procesul de semnare a actelor de catre angajati - se apropie de final, pe masura ce tot mai multi angajatori adopta semnatura electronica pe documentele de munca. In prezent, un angajat din zona de executie din departamentul de HR foloseste aproximativ 40% din timpul de lucru pentru tiparirea, transmiterea, semnarea, colectarea si arhivarea documentelor de munca in format fizic necesare fiecarui angajat.

"Actele aditionale la contractul de munca, cererile de concediu, instructajele PSI (prevenirea si stingerea incendiilor) si SSM (sanatate si securitate in munca) sunt doar o parte dintre documentele de munca care trebuie semnate de salariati periodic si care sunt, de regula, semnate in format fizic. Unul dintre marile avantaje aduse de perioada de pandemie a fost imbunatatirea legislatiei muncii, care permite, din 2021 incoace, posibilitatea de a semna electronic actele de munca"...mai multe detalii pe Agerpres >>>

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Peste 40% din timpul unui angajat din departamentul HR este ocupat de birocratia inutila a actelor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".