Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

PROCEDURA acordarii tichetelor de masa - atentie la salariatii care muncesc in ture!

09 /Feb2024
PROCEDURA acordarii tichetelor de masa - atentie la salariatii care muncesc in ture!
Tags: procedura acordarii tichetelor de masaacordare tichete de masa

Tichetele de masa se acorda doar persoanelor care au calitatea de salariat. Administratorii, directorii, managerii care au incheiat contract de mandat sau de administrare, internii care isi desfasoara activitatea in baza unui contract de internship precum si orice alta persoana care nu a incheiat un contract individual de munca, nu pot primi tichete de masa.

Salariatii beneficiaza lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate, iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichetele.

Nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii:

a) efectueaza concediul de odihna;
b) beneficiaza de zile libere platite;
c) sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie de delegare sau de detasare;
d) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti de la locul de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale ori, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor. 

Angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, stabilesc prin contractele colective de munca sau prin Regulamentul intern, dupa caz, cel putin urmatoarele: 

a) numarul salariatilor din unitate care pot primi tichete de masa si valoarea nominala acordata, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor; b) categoriile de salariati care primesc tichete de masa; 
c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de prioritatile socio-profesionale si de alte elemente specifice activitatii.

Acordarea tichetelor de masa salariatilor care muncesc in ture

In cazul salariatilor a caror durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 8 ore, in regim de tura, numarul de zile pentru care se acorda tichete de masa se determina prin impartirea numarului de ore in care salariatul a fost prezent la lucru la durata normala a timpului de munca de 8 ore. Fractiile rezultate din calcul se considera zi de prezenta la lucru, cu conditia ca totalul zilelor rezultat sa nu depaseasca numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichetele.

Exemplu

Un salariat presteaza activitate in ture 12/24. Intr-o luna cu 20 zile lucratoare in care a prestat activitate 160 de ore, are dreptul la 20 de tichete de masa...mai multe in Ghid complet privind contributiile aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024! O lucrare unica pe piata lucrarilor dedicate domeniului salarizarii, detalii AICI >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "PROCEDURA acordarii tichetelor de masa - atentie la salariatii care muncesc in ture!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 6 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".