Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Radierea unui contract in Revisal. Cazuri in care se aplica

17 /Ian2023
Radierea unui contract in Revisal. Cazuri in care se aplica
Tags: radiere contract revisalcontract revisal radiat

"In societatea noastra s-a intocmit si inregistrat in Revisal un contract de munca pe perioada determintata (3 luni de zile) cu data de incepere 15.01.2023.

Angajatul este cetatean moldovean, care urmeaza sa isi depuna actele pentru viza de lunga sedere, care inca nu este finalizata. Angajatorul doreste sa ii inceteze contractul pana la data sigura de primire a vizei. Cum sa procedez in Revisal: intai incetare si apoi radiere? Sau direct radiere? Mentionez ca dupa obtinerea vizei de lunga sedere, angajatorul doreste sa il angajeze."

Raspunsul specialistului: 

Pe site-ul Inspectiei Muncii in documentul- Raspunsuri la intrebari frecvente privind registrul - revizuit in data de 01.06.2019: https://www.inspectiamuncii.ro/documents/66402/33689113/Raspunsuri+la+situatii+frecvente+privind+registrul+v10_Final3_04-01-2021/2cb00203-a1a5-48b3-9e67-d0ff65cc4d8f gasiti urmatoarea explicatie:

1.21. Radierea Optiunea „Radiere” se va utiliza doar in cazul in care un contract sau salariat au fost introduse eronat (de exemplu, in contul altui angajator). Pentru a corecta sau modifica anumite informatii, se vor utiliza butoanele „Corectie” sau „Modificare”.

In cazurile-limita de erori, dintre care unele sunt exemplificate mai jos, care nu pot fi corectate prin functiunile puse la dispozitie de aplicatia Revisal, se opereaza radierea contractului eronat, urmata de reluarea inregistrarii contractului in mod corect si a tuturor modificarilor survenite in timp, pana la zi, operatiuni asociate cu transmiterea registrului dupa fiecare actualizare efectuata: 

• suspendari / detasari incetate pentru care trebuie corectate alte elemente decat data incetarii;

- suspendari / detasari incetate - anterioare unei alte suspendari / detasari, pentru care trebuie corectate unul sau mai multe elemente;


- suspendari / detasari incetate care trebuie eliminate, fiind inregistrate in mod eronat pentru un contract;
- contracte dublate in baza de date centrala privind registrul ca urmare a unor depuneri de registru efectuate in mod necorespunzator. Modalitatea de remediere a acestui tip de situatie este prezentata la punctul urmator (1.21.);
- salariati cu CNP-uri inversate, si care, prin corectare determina asocierea unuia dintre salariati istoricului celuilalt (ex: salariat 1 cu CNP1 se inregistreaza cu CNP2 al salariatului 2; prin corectarea CNP-ului salariatului 1, CNP-ul salariatului 2 a devenit identificator istoric al salariatului; se inregistreaza salariatul 2 cu CNP2; se genereaza registrul, care contine datele de registru ale ambilor salariati). Acest tip de operare si transmitere de date conduce, in baza de date centrala privind registrul, la alterarea istoricului salariatilor implicati iar remedierea situatiei necesita radierea contractului si a salariatului inregistrat initial cu CNP eronat.

Prin utilizarea radierii, inregistrarile de salariati sau contracte, nu vor fi sterse, ci vor fi marcate ca radiate, astfel incat sa se evidentieze introducerea eronata a acestora. Radierea nu presupune intai incetarea contractului individual de munca intrucat trebuie sa existe documente care sa stea la baza incetarii. Cu ate cuvinte, incetarea trebuie sa fie operata in baza unor documente cu un anumit temei.

Situatia expusa nu se incadreaza in aceste cazuri asa incat solutia nu poate fi radierea contractului ci incetarea acestuia cu acordul partilor si inregistrarea incetarii in Revisal incepand cu data de 15 ianuarie 2023.

Astfel, in situatia expusa contractul individual de munca a fost corect inregistrat si nu din eroare. Faptul ca pana la data inceperii activitatii nu se obtine viza de lunga sedere nu reprezinta motiv de radiere a contractului individual de munca din Revisal ci motiv de incetare.
 
Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Radierea unui contract in Revisal. Cazuri in care se aplica":
Rating:

Nota: 4.11 din 5 din 9 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".