Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Se reduce cu 13 ani varsta de pensionare! Cine va beneficia?

01 /Iul2020
Tags: varsta de pensionare 13 anireducere varsta de pensionarecategorii de risc maximstagiu de cotizare 25 ani

Guvernul ar putea sa adopte saptamana aceasta un proiect de ordonanta de urgenta care propune reducerea varstei de pensionare pentru unele categorii de persoane.

Un argument in favoarea acestei modificari e reprezentat de faptul ca activitatile de mai jos se desfasoara in domeniul riscului de nivel maxim, ca noxele masurate, valorile biologice si biotoxicologice se afla in limite maxime admise, ca angajatii sunt expusi la pulberi silicogene ceea ce determina afectiuni respiratorii si „tinand cont de necesitatea mentinerii fortei de munca si a locurilor de munca din industria de armament, si de obligatia constitutionala de eliminare a inechitatilor determinate de aplicarea unor dispozitii legale diferite la situatii identice”.

Proiectul completeaza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice si prevede reducerea varstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au desfasurat activitati in domenii de risc maxim, cum ar fi activitati legate de substante explozive, pirotehnice, munitii, pentru un stagiu de cotizare de cel putin 25 de ani realizat in aceste activitati.


„Activitatile referitoare la fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fara fum, produselor pirotehnice in unitatile de productie a explozivilor, precum si fabricarea nitrocelulozelor si a celuloidului in aceleasi unitati de productie a explozivilor; fabricarea munitiilor si a elementelor de munitii, locurile de munca in care se executa operatii cu exploziv de initiere, exploziv cu caracteristica de sensibilitate mare, precum si locurile de munca in care se executa operatii cu explozivi aromatici, la care angajatii vin in contact direct cu acestia; operatii de distrugere a munitiilor incarcate si a elementelor de munitii incarcate, a pulberilor, a explozivilor si a produselor pirotehnice; delaborarea munitiilor si a elementelor pirotehnice incarcate cu substante explozive sau incendiare” sunt cele inscrise in proiect pentru modificarea amintita, potrivit Mediafax.

Conform propunerilor, amgajatii care au desfasurat activitatile amintite mai sus ar putea beneficia de reducerea varstei de pensionare cu 13 ani:

"Prin exceptie de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b), persoanele care au desfasurat activitati dintre cele prevazute la art. 30 alin. (1) lit. g) beneficiaza de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 13 de ani, pentru un stagiu de cotizare de cel putin 25 de ani realizat in aceste activitati".


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Se reduce cu 13 ani varsta de pensionare! Cine va beneficia?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".