DEFINITII:
tanarul este orice persoana in vårsta de cel putin 15 ani si de cel mult 18 ani,
copilul este orice persoana care nu a atins varsta de 15 ani sau orice tånar intre 15 si 18 ani care face inca obiectul scolarizarii obligatorii pe baza de program integral, stabilit de lege.
Ghid obligatoriu pentru orice angajat! Nici nu stiai ca ai asemenea drepturi! Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!
Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau! ti le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul, detalii AICI >>>
2. Incadrarea in munca a copiilor sub 15 ani este complet interzisa (art. 40 alin. (4) din Constitutie, art. 13 din Codul muncii si art. 5 din Hotarårea Guvernului nr. 600/2007).
Sanctiunea nerespectarii acestei interdictii consta in:
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Portal Codul Muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
– nulitatea absoluta a contractului de munca;
– raspunderea penala a angajatorului. O astfel de fapta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani.
3. Copiii intre 15 si 16 ani, care fac obiectul scolarizarii obligatorii pe baza de programintegral, pot ncheia un contract individual de munca numai cu acordul parintilorsau al reprezentantilor legali, pentru desfasurarea de activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu i sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala.
Copiii intre 16 si 18 ani, care fac obiectul scolarizarii obligatorii, pe baza de program integral, pot incheia, in conditiile legii, un contract individual de munca in calitate de salariat pentru desfasurarea de munci usoare.
DEFINITIE:
4. Conceptul de „munca usoara“ include toate activitatile care, prin natura propriesarcinilor pe care le presupun si a conditiilor specifice in care acestea sunt efectuate, nu pot prejudicia securitatea, sanatatea sau dezvoltarea copilului si tånarului si nu sunt de natura sa prejudicieze frecventa scolara, participarea la programe de orientare ori de formare profesionala, aprobate de conducerea unitatii de invatamånt sau capacitatea acestora de a beneficia de instruirea primita.
5. Este interzisa angajarea tinerilor pentru activitati care:
– depasesc in mod evident capacitatile lor fizice sau psihologice;
– implica o expunere nociva la agenti toxici, cancerigeni, care determina modificarigenetice ereditare, avånd efecte nocive pentru fat pe durata graviditatii sau avåndorice alt efect nociv cronic asupra fiintei umane;
– implica o expunere nociva la radiatii;
– prezinta riscuri de accidentare, pe care se presupune ca tinerii nu le pot identifica sau preveni, din cauza atentiei insuficiente pe care o acorda securitatii in munca, a lipsei lor de experienta ori de pregatire;
– pun in pericol sanatatea acestora din cauza frigului ori a caldurii extreme sau dincauza zgomotului ori a vibratiilor.
6. Angajatorul este obligat sa ia masurile necesare pentru asigurarea securitatii si protejarea sanatatii tinerilor, tinånd seama, in special, de riscurile specifice pentru securitatea, sanatatea si dezvoltarea lor, riscuri care rezulta din lipsa lor de experienta, din constientizarea insuficienta a riscurilor existente sau potentiale ori din faptul ca tinerii sunt inca in dezvoltare.
De altfel, potrivit art. 13 alin. (5) din Codul muncii, incadrarea in munca a persoanelor sub 18 ani pe locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase este interzisa!
7. Angajatorul este obligat sa informeze, in scris, tinerii asupra eventualelor riscuri si asupra tuturor masurilor luate in ceea ce priveste securitatea si sanatatea lor. Se vor avea in vedere si dispozitiile Legii nr. 319/2006, a securitatii si sanatatii in munca, publicata in Monitorul Oficial nr. 646 din 26 iulie 2006, care cuprinde tinerii in categoria „grupurilor sensibile de risc“.
IMPORTANT!
8. In cazul tinerilor, durata timpului de muncaeste de maximum 6 ore/zi si 30 deore/saptamåna. Timpul redus de lucru nu atrage si reducerea salariului!
In situatia n care tånarul cumuleaza mai multe functii n baza unor contracte individuale de munca, timpul de munca efectuat se nsumeaza si nu poate depasi, cumulat, durata maxima de 6 ore/zi.
9. Tinerii nu pot presta munca suplimentara! De asemenea, tinerii nu pot presta munca de noapte!
Desi, in mod normal, timpul de noapte este cel cuprins intre orele 22.00 si 06.00,potrivit art. 125 din Codul muncii), notiunea este largita in cazul minorilor, acestia neputand lucra intre orele 20.00 si 6.00...mai multe in Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau! ti le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede, detalii AICI >>>