Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Varsta pana la care o persoana poate fi angajata cu CIM - ce prevede Codul Muncii?

30 /Mai2024
Varsta pana la care o persoana poate fi angajata cu CIM - ce prevede Codul Muncii?
Tags: varsta angajareart 65 codul muncii

"Care este varsta legala pana la care se poate lucra cu contract individual de munca in Romania. Pentru un salariat in varsta de 71 de ani, angajat cu CIM pe durata nedeterminata, angajatorul poate lua decizia incetarii contractului si in ce temei legal?"

Raspunsul specialistilor: 

Analizand Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu am identificat o prevedere care sa stabileasca o varsta maxima pana la care o persoana poate avea calitatea de salariat cu contract individual de munca. 

Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor? Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, DETALII AICI >>>

Si in cazul pensionarilor, chiar daca la indeplinirea conditiilor de pensionare, contractul de munca initial inceteaza de drept (art. 56 lit. c) si urmatoarele), persoana in cauza poate fi angajata in continuare tot cu contract individual de munca, de principiu pe perioada determinata (art. 83 lit. g)), dar si pe perioada nedeterminata daca angajatorul decide astfel.

Practic, o persoana poate munci atata timp cat are capacitate de munca si este apta pentru prestarea activitatilor profesionale. Astfel, daca salariatul dumneavoastra in varsta de 71 de ani este incadrat cu contract de munca pe perioada nedeterminata, i se aplica acelasi regim privind incetarea contractului individual de munca ca si unui salariat mai tanar incadrat cu acest tip de contract.

Incetarea CIM - conditii

Prin urmare, incetarea CIM se poate face in conditiile prevazute de Codul muncii:

- Concediere individuala conform art. 65 (concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului, determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia; desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa);


- Concediere pentru motive care tin de persoana salariatului (daca este cazul) – cu respectarea prevederilor art. 61 – 64 (abatere disciplinara grava/repetata, arestare preventiva, inaptitudine fizica/psihica stabilita de medicul de medicina muncii, necorespundere profesionala, cu realizarea procedurilor prevazute de Codul muncii);

In opinia noastra, in cazul de fata, cel mai bine ar fi ca angajatorul sa discute cu salariatul iar incetarea CIM sa aiba loc cu acordul partilor, la o data convenita de acestea – art. 55 lit. b).

Un raspuns oferit in mai 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Varsta pana la care o persoana poate fi angajata cu CIM - ce prevede Codul Muncii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".