Conform art. 222 alin. (1) din Codul muncii, pot fi alesi ca reprezentanti ai salariatilor salariatii care au capacitate deplina de exercitiu.
"Un salariat angajat in cadrul societatii in functia de consultant in resurse umane, poate fi ales reprezentantul salariatilor?"
Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii.ro:
Pot fi alesi sa reprezinte interesele salariatilor persoanele care au capacitate deplina de exercitiu si au fost alese in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor.
Totodata, conform art. 277 din Codul muncii, in sensul prezentului cod, functiile de conducere sunt cele definite prin lege sau prin reglementari interne ale angajatorului.
Conform art. 233 din Codul muncii, reprezentantii salariatilor au urmatoarele atributii principale:
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Diurna legala in Romania si in strainatate
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
a) sa urmareasca respectarea drepturilor salariatilor, in conformitate cu legislatia in vigoare, cu contractul colectiv de munca aplicabil, cu contractele individuale de munca si cu regulamentul intern;
b) sa participe la elaborarea regulamentului intern;
c) sa promoveze interesele salariatilor referitoare la salariu, conditii de munca, timp de munca si timp de odihna, stabilitate in munca, precum si orice alte interese profesionale, economice si sociale legate de relatiile de munca;
d) sa sesizeze inspectoratul de munca cu privire la nerespectarea dispozitiilor legale si ale contractului colectiv de munca aplicabil;
e) sa negocieze contractul colectiv de munca, in conditiile legii.
In concluzie, consultantul in resurse umane apreciem ca poate fi ales reprezentantul salariatilor daca sunt intrunite conditiile mentionate mai sus.
Sursa: PortalCodulMuncii