Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

STUDIU - Doar o treime dintre romani (34%) sunt fericiti la locul de munca

15 /Mai2024
STUDIU - Doar o treime dintre romani (34%) sunt fericiti la locul de munca
Tags: romani fericiti la locul de muncaromani burnoutromani stres la locul de munca

Conform unui studiu recent, doar o treime dintre romani (34%) sunt fericiti la locul de munca, acestia mentionand ca desfasoara activitati care ii implinesc personal si contribuie la o stare generala de bine.

Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de Reveal Marketing Research, citat de Agerpres.

Anumite grupuri demografice experimenteaza o mai mare implinire in mediul lor profesional, in special femeile (37% vs. 31% barbati), persoanele intre 35-45 ani (43%), cei care au copii (43% vs. 27% dintre cei fara copii) si cei cu venituri peste 5.000 de lei (39%).

Majoritatea romanilor (47%) se declara multumiti de locul lor de munca si de nivelul de remuneratie pe care il primesc, insa fara ca aceasta satisfactie sa fie insotita de sentimentul de implinire.

Totusi, 19% dintre romani nu sunt multumiti de locul lor de munca actual, considerand ca nu sunt platiti suficient si ca nivelul de stres este ridicat. Aceasta atitudine fata de locul de munca este regasita in special in cazul celor cu varste cuprinse intre 45-55 de ani (24%) si a celor cu venituri mici, sub 3.000 de lei (33%).

De asemenea, jumatate dintre romani (51%) declara ca au realizat initiative pentru minimizarea nivelului de stres la locul de munca, in special cei cu varste intre 18-24 ani (58%) si cei cu venituri mari peste 5.000 de lei (57%).

In prezent, o proportie semnificativa de 65% dintre romani declara ca au observat colegi afectati de sindromul burnout la locul de munca, acestia manifestand simptome de epuizare fizica sau psihica. Acest fenomen este remarcat in mai mare masura in randul reprezentantilor Generatiei Z, cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani (77%), persoanelor mature intre 45-55 de ani (71%) si a celor cu venituri mari peste 5.000 de lei (71%).

Precizam si ca jumatate dintre romani (51%) au afirmat ca au luat initiative de-a lungul timpului pentru a minimiza nivelul de stres cu care se confrunta la locul de munca. Acest comportament este mai des intalnit in randul celor cu varste cuprinse intre 18-24 ani (58%) si a celor cu venituri mari peste 5.000 de lei (57%).

"Datele studiului releva ca fenomenul epuizarii la locul de munca este o realitate observata de o parte semnificativa a angajatilor din Romania ce necesita masuri pentru a minimiza stresul la locul de munca. Factorii precum genul, varsta, statutul familial si nivelul de venit influenteaza in mod semnificativ perceptia de implinire la locul de munca, iar intelegerea acestor diferente este esentiala pentru elaborarea unor strategii de gestionare a resurselor umane si pentru crearea unui mediu de lucru mai motivant pentru toti angajatii", a mentionat Marius Luican, CEO al Reveal Marketing Research.

Metodele principale de combatere a stresului la locul de munca includ luarea concediilor de odihna (41%), petrecerea timpului in oras sau sesiuni de shopping (37%) si relaxarea prin ascultarea de muzica (29%).

In ceea ce priveste principalele cauze ale nivelului crescut de stres in randul angajatilor, acestea includ volumul ridicat de munca (42%), plafonarea salariului (33%), preluarea excesiva de responsabilitati (33%), interactiunea cu clienti dificili (24%) sau presiunea generata de crize financiare cauzate de fenomene precum inflatia sau recesiunea (19%).

"La o privire mai atenta, observam ca in cazul persoanelor intre 35-55 ani volumul de munca ridicat genereaza un nivel de stres mai ridicat (47%), in timp ce plafonarea salariului este o cauza mai des intalnita in cazul barbatilor (35% vs. 30% femei), iar clientii dificili sunt mai des mentionati de tinerii intre 25-34 ani (30%)", conform studiului.

In privinta solutiilor cele mai frecvent utilizate de catre angajati pentru a face fata nivelului ridicat de stres sau epuizarii cauzate de volumul mare de munca, 41% dintre romani isi iau concediu de odihna, 34% prefera sa se relaxeze in timpul liber prin activitati precum iesiri in oras sau shopping, 29% asculta muzica pentru a se destinde, in timp ce 26% aleg sa ia pauze mai lungi si mai dese pentru a crea un mediu de lucru mai agreabil.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "STUDIU - Doar o treime dintre romani (34%) sunt fericiti la locul de munca":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".