Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Acordarea lunara a unui bonus salarial. Se inregistreaza in Revisal?

22 /Feb2022 Exclusiv
Acordarea lunara a unui bonus salarial. Se inregistreaza in Revisal?
Tags: acordare bonus salarialbonus salarial cimbonus salarial act aditional

Va reamintim ca, potrivit art. 160 din Codul muncii, salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca, iar acesta cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri. Nivelurile salariale minime se stabilesc prin contractele colective de munca aplicabile, in timp ce salariul individual se stabileste prin negocieri individuale intre angajator si salariat.

"Administratorul societatii a convenit cu angajatii din departamentul de dispecerat acordarea lunara a unui bonus salarial (prima) in functie de expeditiile efectuate, pe langa salariul de baza. Intrebarea mea este daca acest venit impozabil trebuie inregistrat in Revisal lunar (pentru ca difera de la o luna la alta) in baza unui act aditional? sau se poate face o decizie de acordare a bonusului?"

Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:

Potrivit art. 17 alin.(1) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.

Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:

a) identitatea partilor;
b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;


c) sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
e) criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;
f) riscurile specifice postului;
g) data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
h) in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;
i) durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
j) conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
k) salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;
l) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;
m) indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;
n) durata perioadei de proba.

Elementele din informare trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.

Prin urmare, legislatia muncii stabileste exact modul de informare a viitorului salariat referitoare la drepturile salariale, aceasta caluza fiind una esentiala si fiind necesar a fi cuprinsa in mod identic in CIM-ul icheiat intre cele doua parti.

Din modul in care sunt prezentate informatiile, intelegem ca acest bonus nu are o valoare egala de la o luna la alta.

De asemenea, raportat la informatiile prezentate se poate intelege ca intentia angajatorului este de a plati un salariu cu o componenta fixa si una variabila, acordata in functie de performanta si realizarea obiectivelor, in speta, in functie de expeditiile efectuate.


Conform modelului-cadru al contractului individual de munca aprobat prin OMMSS 64/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, in contractul individual de munca adaosurile acordate de angajator pe langa salariul de baza se inscriu la lit. J) pct. 2 lit. c), astfel:

J. Salariul
1. Salariul de baza lunar brut:...................... lei
2. Alte elemente constitutive:
a) sporuri ..............................................;
b) indemnizatii .........................................;
b1) prestatii suplimentare in bani........................;
b2) modalitatea prestatiilor suplimentare in natura.......;
c) alte adaosuri ........................................;

Astfel, acordarea unui salariu compus din componenta fixa si una variabila se poate concretiza si prin acordarea unui adaos, a unor drepturi salariale suplimentare la salariu de baza, salariu de baza ce nu poate fi mai mic de salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Modificarea salarizarii astfel cum este mentionata in contractul individual de munca se poate realiza numai cu acordul salariatului prin semnarea unui act aditional (art. 17 alin. (5) coroborat cu art. 41 alin.(3) lit. e) din Codul muncii).

Astfel, conform art. 17 alin. (5) din Codul muncii, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.

Avand in vedere ca bonusul nu este stabilit in cuantum sau procent practic nu poate fi inregistrat in contractul individual de munca. Nefiind inregistrat in contractul individual de munca nu se inregistreaza nici in Revisal.

Deoarece conform art. 3 alin. (2) lit. h) din HG 905/2017, in registrul general de evidenta a salariatilor se inregistreaza salariul de baza lunar brut, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca.

Totodata, Inspectoratul teritorial de munca nu sanctioneaza acordarea unor drepturi care nu sunt prevazute de contractul individual de munca.


Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Acordarea lunara a unui bonus salarial. Se inregistreaza in Revisal?":
Rating:

Nota: 2.31 din 5 din 16 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".