Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Angajarea persoanelor cu handicap. Care va fi durata perioadei de proba?

19 /Oct2021
Angajarea persoanelor cu handicap. Care va fi durata perioadei de proba?
Tags: angajare persoane handicapperioada de proba persoane handicapconcediu persoane cu handicap

Persoanele cu handicap se bucura de o protectie deosebita in ceea ce priveste reinsertia sociala si incheierea de raporturi de munca. Ele pot fi incadrate in munca in conditiile legii, conform pregatirii lor profesionale si capacitatii fizice si intelectuale de care dispun, pe baza unui contract individual de munca.

Persoanele cu handicap nu sunt lipsite de capacitatea de munca, doar ca beneficiaza de o serie de masuri de protectie in ceea ce priveste accesul la locul de munca, desfasurarea acesteia etc.

Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap se poate face prin crearea de locuri de munca protejate, special organizate, in scopul eliminarii impedimentelor de orice fel, prin asigurarea inlesnirilor si adaptarilor corespunzatoare, precum si prin unitati protejate autorizate.

Persoanele cu handicap pot fi angajate pe piata libera a muncii, in forme protejate si cu munca la domiciliu, caz in care angajatorul are obligatia de a asigura transportul la si de la domiciliu al materiilor rime si materialelor pe care le utilizeaza in activitate si al produselor finite pe care le realizeaza. 

Este interzisa orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, bazata pe criterii de handicap (art. 5 din Codul muncii).
Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba.

Problema

In cazul persoanelor cu handicap exista in legislatie doua perioade de proba: una prevazuta de Codul muncii, de 30 de zile, si una stabilita de Legea nr. 448/2006, de 45 de zile. Care din ele trebuie aplicata?

Solutie

In ceea ce ne priveste, consideram ca atunci cand a modificat Codul muncii, in 2011, legiuitorul a lasat din neatentie neschimbat art. 31 alin. (2) din Codul muncii, astfel incat perioada de proba este, in continuare, cea prevazuta de legea speciala (Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap), anume cea de 45 de zile.

Salariatii, persoane cu handicap, beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare (art. 147 din Codul muncii).


Mai multe explicatii si cazuri practice oferite de specialisti puteti gasi pe PortalCodulMuncii >>>
 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Angajarea persoanelor cu handicap. Care va fi durata perioadei de proba?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".